Politică externă

Noul guvern irakian subminat de atacuri antiamericane

08.07.2003, 00:00 7

In timp ce administratia americana isi dadea acordul pentru formarea unui consiliu irakian guvernamental de tranzitie, sub tutela americana, la Bagdad, atacurile impotriva soldatilor americani din Irak a facut noi victime in noaptea de duminica spre luni.
Administratorul american in Irak Paul Bremer a acceptat formarea unui consiliu guvernamental de tranzitie, care sa aiba rolul unei adevarate puteri executiva in Irak. In urma cu cateva zile, Bremer a propus interlocutorilor sai irakieni ca la jumatatea lunii iulie sa formeze un consiliu politic, din 25-30 de membri, care sa administreze domeniul economic si pe cel politic, si sa pregateasca referendumul prin care sa aprobe formarea unei noi Constitutii. Noua lege fundamentala irakiana ar urma sa fie redactata in maximum doua luni. Anuntul lui Bremer a provocat revolta gruparilor politice irakiene, care au inteles ca viitorul lor va depinde de Statele Unite. Intr-o prima faza, Bremer a intentionat sa aleaga membrii acestui consiliu, dar a renuntat dupa ce formatiunile siite s-au opus categoric. Potrivit unui diplomat european aflat la post la Bagdad, acest consiliu va cuprinde personalitati irakiene, reprezentanti ai fortelor sociale, exponenti ai diverselor regiuni si minoritati nationale si trei sau patru femei. Confesiunea siita va detine majoritatea relativa. Pe fondul reconstructiei puterii irakiene, la Bagdad au avut loc alte doua atacuri impotriva soldatilor americani. Doi soldati americani au fost ucisi in noaptea de duminica spre luni, in doua atacuri separate.  Dupa atacurile de duminica spre luni, numarul soldatilor americani ucisi in Irak  dupa incheierea operatiunilor militare, a ajuns la 29. In acelasi timp, alti patru soldati americani surprinsi duminica seara intr-o ambuscada la Ramadi,  in apropiere de Bagdad, au fost raniti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO