Politică externă

Protestele de strada iau amploare in Georgia

Protestele de strada iau amploare in Georgia

Zeci de mii de georgieni protesteaza de cateva zile impotriva presedintelui

06.11.2007, 18:59 14

Protestele au inceput la sfarsitul saptamanii trecute, la care au participat 50.000 de persoane cerand demisia presedintelui si convocarea de alegeri anticipate. Protestarii l-au acuzat pe Saakasvili de coruptie si autoritarism.
In primul sau discurs de cand au inceput protestele presedintele Georgiei a declarat ca exclude varianta convocarii de alegeri legislative anticipate si a adaugat ca refuza sa cedeze "santajului" opozitiei, care a organizat o noua demonstratie, ieri, in fata sediului Parlamentului.
"Alegerile legislative si prezidentiale vor avea loc in toamna anului 2008, asa cum prevede Constitutia. Nimeni nu poate sa ne supuna santajului", a spus Saakasvili intr-o interventie televizata.
In ciuda eforturilor liderului georgian de a promova reformele economice si de a dobandi sprijin pentru a integra Georgia in NATO si Uniunea Europeana, nemultumirea generala s-a intensificat din cauza reformelor care nu au imbunatatit nivelul de trai. Coruptia a ramas de asemenea o problema.
La inceperea protestelor, Levan Gachechiladze, un lider al opozitiei, le-a cerut oamenilor adunati in fata Parlamentului sa ramana acolo pana cand cererile lor vor fi indeplinite.
"Trebuie sa ramanem. Trebuie sa mai stam cateva zile pana la victorie", a declarat Gachechiladze.
Liderii opozitiei spera ca, dupa schimbarea puterii, privatizarile sa se inmulteasca, avand in vedere nivelul mare al saraciei cu care se confrunta Georgia. Tara se straduieste sa isi revina dupa criza economica din urma caderii Uniunii Sovietice, instabilitatii si razboaielor civile.
Saakasvili a declarat in mai multe randuri ca situatia actuala este influentata de Rusia, cu care Georgia are o relatie tensionata. Presedintele georgian a declarat ca oamenii politici din Rusia care au dominat Georgia in timpul Uniunii Sovietice si a Imperiului Tarist se amesteca in treburile tarii din cauza apropierii alegerilor parlamentare si a celor prezidentiale.
"O campanie bazata pe minciuni a inceput impotriva presedintelui si impotriva Georgiei. Doua razboaie au inceput in Federatia Rusa si in Cecenia din cauza alegerilor. As dori ca toata lumea sa se gandeasca la ce amenintari va infrunta Georgia in timpul alegerilor", a sustinut Saakasvili.
Liderii opozitiei l-au atacat pe presedinte, declarand ca acesta nu intelege realitatea din tara.
"El a declarat ca oamenii care se afla acum in strada reprezinta fortele raului, ca ei sunt niste idioti. Ma indoiesc ca presedintele georgian discuta asa cu oamenii sai", a declarat Tinatin Hidaseli, unul din liderii Partidului Republican. Acesta a mai declarat ca Saakasvili confunda probleme Georgiei cu cele ale Rusiei.
Relatia dintre Rusia si Georgia a devenit tensionata dupa caderea URSS din cauza mai multor conflicte locale, precum cele din Abhazia, Osetia de Sud si Cecenia.
De asemenea, multi georgieni acuza Rusia de imperialism, in timp ce Rusia acuza Georgia de nationalism si de promovarea unei politici antiruse.
Relatia dintre cele doua tari s-a deteriorat si mai mult cand Rusia a interzis in 2006 importurile de vin, apa minerala si mandarine din Georgia.
Drept raspuns, Georgia a arestat patru ofiteri militari rusi pe care i-a acuzat de spionaj si pe care i-a expulzat. Rusia si-a chemat ambasadorul de la Tbilisi si a deportat 130 de imigranti georgieni.
Relatiile au dat semne de imbunatatire cand cele doua tari au discutat despre cat va trebui sa plateasca Georgia pentru cazul rusesc si cand Rusia si-a retras trupele de elita din Tbilisi.
Intentia Georgiei de a intra in NATO reprezinta o problema pentru Rusia care este deja inconjurata deja de state care fac parte din Alianta Nord-Atlantica. Liderii Georgiei au facut mereu efortul de a colabora cu SUA si alte state vestice pentru a contrabalansa influenta Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO