Politică externă

Trupele americane au preluat controlul orasului Najaf

13.08.2004, 00:00 16

Dupa opt zile de lupte violente intre fortele coalitiei si militiile liderului radical siit Moqtada Sadr, puscanii marini au preluat ieri controlul asupra orasului sfant Najaf. Numai in ultimele 24 de ore, in urma ciocnirilor dure au fost ucise 165 de persoane si 600 de raniti, date anuntate de autoritatile irakiene.
Vehicule ale armatei americane si soldati ai fortelor coalitiei au blocat toate drumurile spre cimitirele din oras si spre mausoleul Imamului Ali, locuri unde se presupune ca se ascund fidelii asa numitei Armate a lui Mehdi, condusa de Maqtada Sadr. Cimitirele din Najaf au fost, de asemenea, bombardate. Ministerul de interne irakian a anuntat ca daca va fi cazul fortele irakiene - politia si garda nationala - vor patrunde in locurile sfinte siite pentru a-i dezarma pe fidelii clericului radical.
Exceptie se pare ca va face moscheea imamului Ali. Armata americana a anuntat ca nu va patrunde in acest mausoleu, considerat de catre musulmanii siiti unul dintre cele mai sacre locuri, desi inclusiv in acest loc se ascund insurgentii. Blocarea drumurilor catre acest loc sfant pentru lumea musulmana a provocat indignarea comunitatii siite internationale. Intr-un cartier siit din Bagdad, mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de ofensiva fortelor americane. "Traiasca Sadr! America si Allaoui (prim-ministru irakian) sunt infideli", au scandat manifestantii. Intre ei puteau fi vazuti reprezentanti ai armatei, lideri religiosi si responsabili locali, care incep sa treaca de partea insurgentilor. In timpul confruntarilor de la Najaf, de pilda, adjunctul guvernatorului regiunii a demisionat in semn de protest. "Demisionez din functie si denunt toate actiunile teroriste americane care au loc impotriva acestui oras sfant", a declarat Jawdat Kadam Najem al-Kuraishi.
Cu o zi inainte de ofensiva de proportii declansata de armata americana impotriva militiilor siite, mii de civili au plecat din oras, avertizati fiind de administratia americana.
Desi incercuiti, membrii Armatei lui Mehdi au promis ca vor lupta pana la moarte pentru a pastra controlul asupra orasului. Militantii ameninta chiar ca vor arunca in aer conductele de petrol din sudul tarii daca impotriva lor este lansata ofensiva generala. Potrivit unui purtator de cuvant al militiilor siite, intreaga operatiune militara si politica este "supervizata" de Moqtada Sadr, care reuseste sa-si adune fideli in special din randul tinerilor fara perspectiva ce provin din cartierele sarace.
Lupte violente intre politiile irakiene si militiile lui Sadr, soldate cu uciderea a peste 72 de persoane si 150 de raniti au avut loc si in orasul Kut, situat la 180 de kilometri sud-est de Bagdad.
Presa internationala comenta ca innabusirea revoltei siitilor va fi un test de credibilitate pentru guvernul provizoriu de la Bagdad, condusa de primul ministru Iyad Allaoui.
Exista indiciile ca guvernul irakian s-a decis sa sprijine cu trupe irakiene fortele americane.
Mehrdad Honsari, cercetator la institutul pentru studii arabe si iraniene din Londra spune ca primul ministru irakian nici nu are o alternativa, deoarece in joc se afla insasi credibilitatea sa: "Cel fel de societate civila mai poti cladi, cum poti istaura domnia legii cand ai in tara oameni care dispun de propriile lor militii, beneficiind pe deasupra si de sprijin extern", argumenteaza el.
Totusi, guvernul de la Bagdad are optiuni limitate in conditiile in care liderul radical siit, Moqtada Sadr a anuntat ca refuza sa se implice in procesul politic si sa candideze la alegerile generale ce vor fi organizate la inceputul anului viitor.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO