Politică

Traian Basescu si-a lichidat temporar conturile din PD

20.12.2004, 00:00 21

Traian Basescu, presedintele ales al Romaniei, s-a retras sambata din Partidul Democrat, delegandu-i atributiile de presedinte al formatiunii lui Emil Boc, primarul Clujului, unul dintre reprezentantii noului val din partid.
Votat in unanimitate de cei peste 5.000 de reprezentanti ai PD prezenti la Conferinta Nationala, - for de conducere largit - Emil Boc va fi presedintele interimar al partidului pana la Conventia Nationala din luna mai a anului viitor, cand vor avea loc alegeri.
Traian Basescu si-a luat ramas bun de la partidul pe care l-a infiintat, alaturi de alti lideri politici in 1992, printr-un discurs care a fixat liniile de viitor ale partidului, a inclus avertismente si a fost, deopotriva, emotionant.
Presedintele nou ales al Romaniei i-a sfatuit pe democrati ca timp de sase luni sa suspende inscrierile in partid pentru a proteja astfel PD de oportunisti. "Nu-i credeti pe cei care bat la usa acum pentru a va spune cat de mult au suferit in PSD si vor sa se elibereze in PD", a spus Traian Basescu.
El a recomandat succesorului sau la conducerea PD sa nu puna punct procedului de innoire si de modernizare a partidului - inceput de Basescu in 2001 - si sa dea, in continuare, gir noii generatii de politicieni. A recomandat, de asemenea, ca performanta in alegeri sa ramana criteriul de baza pentru promovarea politicienilor in conducerea PD si sa nu-i pastreze "locul cald" cand se va intoarce peste cinci ani de mandat la Cotroceni.
"Sa nu vi se urce puterea la cap"
In ultimul sau discurs de presedinte al PD, Traian Basescu le-a cerut democratilor sa fie "politicieni onesti" si sa nu "li se urce puterea la cap". "Romania are atata nevoie de politicieni onesti. Daca nu intelegeti acest lucru nu va fi nici o deosebire intre guvernarea Aliantei PNL-PD si guvernarile anterioare. (...) Primii cu care voi fi necrutator sunteti chiar voi", a avertizat Traian Basescu.
Le-a cerut atat democratilor cat si partenerilor politici din PNL sa-si respecte promisiunile facute in campania electorala si chiar in prima parte a anului viitor sa se puna in practica masurile de reforma fiscala anuntate, precum si recorelarea pensiilor. Nu exista nici o justificare in afara lipsei vointei politice, a spus Basescu, pentru ca promisiunile Aliantei PNL-PD sa nu fie respectate.
Viitorului Guvern al Aliantei D.A., presedintele ales, i-a cerut ca programul de guvernare sa reflecte cu fidelitate programul electoral iar "prioritatea zero" sa fie scoaterea romanilor din saracie. "Sa nu uitam generatia tanara, cea care ne-a adus la putere. Sa-i dam convingerea ca nu am pacalit-o", a adaugat Basescu.
Desi nu a pronuntat nici un moment cuvantul "demisie", Basescu s-a adresat celor peste 5.000 de delegati ai PD, ca "fostilor colegi din PD" si a vorbit despre "despartirea de partid".
 Cel care a vorbit despre retragerea lui Traian Basescu a fost insa noul lider democrat Emil Boc care, in aplauzele multimii si inconjurat de ceilalti membrii ai conducerii formatiunii, toti cu ochii in lacrimi, a spus: "Adio Traian Basescu, dar ramanem cu tine".
 "Sa fiti convinsi ca va iubesc mult. Sa traiti bine!" a fost mesajul de despartire a lui Basescu adresat, cu lacrimi in ochi, unei sali care-l aclama si aplauda.
In acest moment, Traian Basescu si-a scos de la rever insigna cu simbolul partidului, un trandafir, - despre care spunea ca nu s-a desprins in ultimii 12 ani nici cand a mers la vreo nunta - si a prins-o pe haina lui Emil Boc. Din randul al doilea al salii, Bodo, de la Pro Consul, - ginerele lui Basescu -confirma cele spuse de noul locatar de la Cotroceni.
Traian Basescu le-a multumit fostilor sai colegi de partid pentru fidelitatea dovedita in momentele dificile strabatute in ultimii patru ani, aratand ca rezistenta lor a fost "pilonul castigarii alegerilor".
La reuniunea democratilor a participat Theodor Stolojan, viitor consilier prezidential pe probleme economice, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, nominalizat pentru functia de prim-ministru.
Tariceanu a spus ca impreuna cu Traian Basescu a reusit acel tandem pe care elita politica nu au reusit sa-l dea pana acum: tademul care va incheia tranzitia in Romania si va avea capacitatea institutionala sa reconstruiasca bunastarea romanilor. In campania electorala, a adaugat Tariceanu, Traian Basescu a scos la iveala caracteristicile unui om de stat: isi recunoaste greselile si nu este arogant de putere.
mirela.luca@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO