Prima pagina

Apune afacerea creditarii cu garantia statului pentru energie

Apune afacerea creditarii cu garantia statului pentru energie
29.07.2005, 19:46 17

Era finantarilor cu garantia statului pentru importurile de energie - una din cele mai bune afaceri de pana acum pentru bancile de investitii active in Romania - se apropie de sfarsit, dupa ce marii producatori din domeniu s-au privatizat si se finanteaza direct de la companiile-mama.

Marile banci de investitii precum ABN Amro, Deutsche Bank, ING, Citibank sau HVB vor putea in aceasta vara sa imprumute cu garantia statului companii energetice cu numai 87 de milioane de euro (105 milioane de dolari), una dintre cele mai mici valori de dupa 1989. Pana acum, afacerile erau de sute de milioane de euro.

Comparativ cu 2004, plafonul acestor credite este de trei ori mai mic, in timp ce fata de acum doi ani, valoarea acestora s-a redus de cinci ori, conform datelor prezentate de catre Ministerul Economiei si Comertului.

Pe langa asa-numitele credite pentru importuri de consum, care se contracteaza in vederea achizitiei de combustibili pentru constituirea stocurilor de iarna, exista si alte situatii in care se acorda garantii de stat.

Termoelectrica a contractat in 2004 un astfel de imprumut in valoare de 195 de milioane de euro de la ING pentru refinantarea unui credit acordat societatii de catre stat pentru rascumpararea unor obligatiuni emise de companie in 2001.

Banca olandeza ING a acordat finantari in valoare de peste 700 de milioane de euro in ultimii ani pentru companiile din sectorul energetic.

In iarna anului trecut, numai banca olandeza ABN Amro a acordat credite in valoare de peste 120 de milioane de euro cu garantia statului catre Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, respectiv unui numar de 20 de centrale termice membre ale asociatiei Cogen.

"Piata (finantarilor de stat - n.r.) este acum la un minim istoric, iar noi va trebui sa ne repozitionam si sa recastigam acesti clienti pe zona privata", a spus pentru Ziarul Financiar unul dintre reprezentantii unuia dintre principalii finantatori internationali, activ pe acest segment.

Transferul unor mari companii locale din portofoliul statului roman in cel al unor grupuri de talie internationale precum E.ON (Germania), Gaz de France (Franta), Enel (Italia), precum si eficientizarea activitatii unor producatori de energie electrica precum Electrocentrale Bucuresti a redus numarul societatilor care au acces la astfel de credite, al caror plafon autoritatile incearca sa-l restranga cat mai mult.

"Statul nu are cum sa garanteze acum pentru o companie privata. Este adevarat ca Ministerul Economiei mai detine 49% din actiunile Distrigaz Nord, dar nu se mai pune astfel problema. Chiar daca societatea ar avea nevoie de garantii la un credit, acestea nu pot fi decat bancare", a comentat pentru Ziarul Financiar Virgil Metea, directorul general al Distrigaz Nord, distributie de gaze controlata din acest an de catre germanii de la E.ON Ruhrgas.

Din acest an, companii precum Petrom (petrol), Distrigaz Nord, Distrigaz Sud (gaze), filialele Electrica din Banat, Dobrogea, Oltenia si Moldova (energie) sunt jucatori cu capital majoritar privat. Alte companii au facut eforturi sa se imprumute pentru achizitia de combustibili necesari pe timpul iernii din ce in ce mai putin pe seama statului, incercand treptat sa sustina acest efort din surse proprii.

"In fiecare an, Electrocentrale Bucuresti s-a imprumutat mai putin. Daca in 2003, am contractat imprumuturi de 160 de milioane de dolari cu garantia statului, in 2004 am luat un imprumut de 60 de milioane de dolari. In acest an, ne propunem sa ne acoperim din surse proprii", afirma surse din cadrul Electrocentrale Bucuresti, unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica din Romania. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO