Prima pagina

Atentat impotriva lui Vuk Draskovici in Muntenegru

19.06.2000, 00:00 25



Guvernul de la Belgrad si opozitia sarba se acuza reciproc ca s-ar afla in spatele tentativei de asasinat asupra liderului opozitiei, Vuk Draskovici. Presedintele Miscarii Sarbe pentru Reinnoire (SPO) a fost ranit usor prin impuscare, joi-seara, in urma unui atac care a avut loc la Budva, pe coasta adriatica a Republicii Muntenegru, relateaza Reuters..

Ministrul iugoslav al telecomunicatiilor Ivan Markovici a afirmat sambata ca dusmanii presedintelui Slobodan Milosevici, incepand cu secretarul american de stat si presedintele muntenegrean si terminand cu oponentii interni, sunt raspunzatori de acest incident. "Madeleine Albright, Milo Djukanovici si teroristii Otpor au decis sa-l sprijine public pe Vuk Draskovici, in intentia de a pune capat vacantei sale anuale", a spus Markovici, declaratia sa fiind prima reactie oficiala dupa atentat.

Draskovici a suferit rani usoare la cap si a parasit spitalul in care fusese internat, acuzandu-l pe Milosevici si guvernul sarb pentru implicare in atentat. "Este sigur ca ei au facut-o si este de asemenea sigur faptul ca, daca cineva ar dori sa ma lichideze, atunci guvernul sarb ar fi dispus imediat de aceasta informatie", a spus liderul opozitiei.

La randul sau, miscarea democratica Otpor a negat acuzatiile lui Markovici, afirmand ca acesta priveste atacul asupra lui Draskovici ca pe o gluma.

Politia din Muntenegru a anuntat vineri-seara ca i-a arestat pe atentatori si pe complici acestora si ca a aflat cine a ordonat atacul. Autoritatile au precizat ca persoanele retinute venisera din Serbia dupa ce Draskovici a sosit in Muntenegru. Mai mult, adjunctul ministrului de interne, Vuk Boskovici, a declarat, citat de cotidianul "Vijesti", ca atentatul a fost comandat de la Belgrad, fara a oferi insa alte detalii.

Guvernul de la Podgorita a decis, de asemenea, in urma atentatului, demiterea sefului fortelor de securitate din Budva si din orasul vecin Bar, precum si concedierea a doi sefi din politia locala.

Ministrul muntenegrean de interne, Vukasin Maras, si-a oferit vineri demisia, afirmand ca se simte personal responsabil pentru atentatul asupra liderului SPO. El a adaugat ca acest atac si uciderea in urma cu doua saptamani a consilierului pe probleme de securitate al lui Draskovici, Zoran Zugici, arata ca politia trebuie sa fie constienta de faptul ca "teroarea de la Belgrad va fi transferata si in Muntenegru".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO