Prima pagina

Baring vrea sa dubleze miza pe zona Romaniei

01.09.2003, 00:00 14



Baring Private Equity Partners, compania de investitii a grupului olandez ING, intentioneaza sa ridice un nou fond de investitii pentru zona Europei Centrale si de Est - inclusiv Romania - de doua sau trei ori mai mare fata de cel existent, Baring Central European Fund (BCEF).



BCEF, care detine in Romania participatii la Topway Industries (producator de ulei) si Infopress (tipografie), are o capitalizare initiala de 86 de milioane de euro si a fost lansat in 2000.



Programul de marketing pentru ridicarea noului fond va incepe in curand iar subscrierea propriu-zisa, la inceputul anului viitor. Banii pentru investitii ar putea fi disponibili, astfel, in 2004.



Reprezentantii companiei olandeze spun ca initiativa ridicarii unui fond nou a venit datorita potentialului ridicat pe care il au inca tarile din Europa Centrala si de Est, in special in domeniul productiei



"Europa Centrala este o zona foarte buna pentru investitii in companii de talie medie, din industriile traditionale.", a declarat pentru Wall Street Journal Gyuri Karady, managing partner al Baring Private Equity Partners (BPEP).



Oficialii grupului olandez au precizat, totusi, ca noul fond nu va tinti doar companiile din productie, sectorul serviciilor fiind unul din domeniile care va beneficia de cresterea chetuielilor pentru consum pe termen mediu.



Noul fond va avea o limita minima de investitii intr-o afacere de 10 - 25 de milioane de euro, mai mare decat cea de 5 - 15 milioane euro a fondului existent.



BCEF detine in prezent participatii in sapte companii din Polonia, Ungaria, Romania si Bulgaria.



Primul exit (vanzare de actiuni) al fondului a avut loc anul trecut (in Romania), cand BCEF a vandut divizia de margarina a companieiTopway catre grupul norvegian Orkla.



Fondul intentioneaza sa indentifice inca doua sau trei oportunitati de investitii pana in 2005, in paralel cu inceperea demersurilor pentru vanzarea companiilor aflate in prezent in portofoliu.



In Romania, BCEF este actionar majoritar al Topway Industries, al treilea producator roman de ulei, si Infopress, cel mai mare jucator de pe piata romaneasca a tipografiilor.



Leonard Gherghina, reprezentantul BCEF in Romania, nu a putut fi contactat pentru a comenta informatiile privind ridicarea unui fond nou de investitii pentru regiune. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO