Prima pagina

Cele mai scumpe ceasuri

Cele mai scumpe ceasuri
12.10.2007, 11:59 75

Parteneriatul dintre Audemars Piguet si echipa Alinghi este deja legendar, din cel putin doua motive. In primul rand, Alinghi a reusit doua victorii consecutive in America's Cup, prima in 2003 (cand a readus cupa in Europa dupa mai mult de un secol) si a doua anul acesta. In al doilea rand, ceasul care reprezinta parteneriatul dintre Alinghi si Audemars Piguet este un model legendar, care a implinit 35 de ani de existenta - Royal Oak, primul ceas sportiv high-end din otel, care se bucura probabil de cea mai distinctiva forma din istorie (inspirat fiind din silueta octogonala a hublourilor).

Alianta dintre Audemars Piguet si Alinghi a debutat in 2002, cand echipa condusa de Ernesto Bertarelli a decis sa navigheze sub steagul elvetian. Dupa doi ani de pregatiri, teste si perfectionari, capitanul echipei, Russell Coutts, a tras la sorti numarul 1 pentru determinarea ordinii de start in Regatta Louis Vuitton Cup (Louis Vuitton este partener America's Cup din 1983, ca organizator al cupei care ii poarta numele si al carei castigator are dreptul sa il provoace la intrecere pe castigatorul America's Cup). Alinghi si-a pastrat avantajul, a castigat cupa, iar in 2003 echipajul a castigat si Trofeul America's Cup (fiind prima echipa care reuseste sa castige regatta de la prima incercare).

Victorie intr-adevar spectaculoasa, care, prin cantitatea imensa de publicitate, a propulsat si firma Audemars Piguet in topul preferintelor proprietarilor de iahturi si al celor pasionati de sailing.

Evident ca Audemars Piguet nu putea rata momentul, asa ca, pentru a marca victoria celor de la Alinghi, s-a nascut modelul Royal Oak Offshore Alinghi, un cronograf din platina si titan, etans pana la 100 de metri, cu functia Dual Time, fereastra pentru data si o rezerva de functionare de 40 de ore. Ca orice ceas dedicat curselor de ambarcatiuni, Royal Oak Offshore Alinghi se distinge printr-o lizibilitate excelenta, ceea ce, intr-adevar, poate decide un start reusit.

Un alt model dedicat regattei este Royal Oak Offshore Alinghi Polaris, un cronograf echipat cu functia flyback speciala pentru regatta: purtatorul porneste cronograful la primul foc de arma, iar la al doilea semnal, datorita functiei flyback, o alta apasare a butonului opreste, reseteaza si reporneste numaratoarea inversa. Ultimele zece minute sunt reprezentate printr-un disc rosu care apare treptat in dreptul orei 12.

Anul acesta, Alinghi a castigat din nou America's Cup, iar Audemars Piguet a lansat la Salonul de la Geneva, inainte de eveniment, modelul Royal Oak Offshore Alinghi Team, cu un diametru de 43 mm, o grosime de 14,3 mm si o carcasa din carbon forjat care a dat nastere la dezbateri pro si contra cel putin la fel de infierbantate ca si cele referitoare la paternitatea operei lui Shakespeare.

Cititi continuarea articolului in suplimentul Dupa Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO