Prima pagina

Mai taiem noi din deficit, mai lasati voi la facilitati

18.06.2001, 00:00 10



Guvernul este decis sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru legea investitiilor directe, indiferent daca reprezentantii FMI sau cei ai Bancii Mondiale vor fi sau nu de acord cu aceasta lege.

In acelasi timp Guvernul ar putea decide ca o compensatie reducerea deficitului bugetar pe acest an de la 3,7% la 3,5%. Reducerea deficitului este, de asemenea, o cerinta a FMI.

Potrivit premierului Adrian Nastase, pentru ca guvernul sa atinga obiectivul cresterii economice durabile este nevoie ca sectorul neguvernamental inclusiv cel privat, sa beneficieze de 2-3% din PIB pentru dezvoltare. Pentru a se pastra totusi un echilibru trebuie limitat deficitul public prin reformarea cheltuielilor acestuia.

"In acest sens, voi propune colegilor mei sa hotaram diminuarea deficitului bugetar de stat pe anul acesta la 3,5% din PIB", a spus Nastase.

El a apreciat ca intrarea in vigoare a legii investitiilor directe va avea un impact semnificativ in economie si va reprezenta "un prim pas catre realizarea unui cod al investitiilor, precum si unui nou cod fiscal, aflat acum in curs de elaborare".

La investitura, seful Cabinetului promisese ca, dupa sase luni de guvernare va cere Parlamentului un vot de incredere prin asumarea raspunderii pe o declaratie de politica economica.

Asumarea raspunderii pe o lege care instituie facilitati pentru investitori, masura ceruta cu insistenta de reprezentantii opozitiei, i-ar putea pune pe acestia in situatia de a renunta sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului pentru a nu fi acuzati ca se opun procesului de dezvoltare economica.

Misiunea FMI, aflata zilele acestea la Bucuresti pentru discutii in vederea incheierii unui nou acord de imprumut, nu este de acord cu adoptarea unei asemenea legi, considerand ca facilitatile preconizate ar putea afecta veniturile bugetare si ar crea distorsiuni pe piata.

In replica, premierul Nastase afirma ca, in lipsa unei asemenea legi, investitorii straini prefera sa investeasca in Cehia, Ungaria sau Polonia, unde exista un regim mai favorabil al investitiilor si sa exporte ulterior catre Romania, avand in vedere si faptul ca acordul CEFTA scuteste aceste exporturi de plata taxelor vamale.

"Pierdem la buget sume din ceva care nu se va face", a sustinut Nastase. El a explicat ca, in prezent, numeroase firme care doresc sa investeasca in Romania asteapta aparitia acestei legi.

Discutiile dintre autoritatile romane si reprezentantii FMI se vor axa, in urmatoarele zile, pe armonizarea Legii privind acordarea de facilitati IMM cu cea a investitilor directe, modificarea unor prevederi din Legea impozitului pe venitul global si realizarea unui deficit al bugetului consolidat de 3,5% din PIB pentru acest an, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

FMI a sustinut de la inceput un deficit de 3,5%, nivel care va fi obtinut, au adaugat sursele citate, care au subliniat importanta montorizarii acestui nivel. La elaborare bugetului de stat pentru acest an, Guvernul a luat in calcul un deficit bugetar de 3,7%, un nivel al inflatiei de 25% si ocrestere economica de 4,1%.

Referitor la Legea privind impozitul pe venitul global, oficialii FMI considera ca prea ridicat nivelul de 5 milioane de lei de la care urmau sa fie impozitate pensiile.

In urmatoarele zile, negocierile se vor axa asupra masurilor care trebuie luate de autoritatile romane pentru monitorizarea salariilor, arieratelor si cheltuielilor bugetare. Premierul Adrian Nastase a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca "pe zona salariala se putea face mai mult in ceea ce priveste controlul asupra veniturilor", aratand necesitatea reducerii deficitului bugetar.

In privinta Legii investitiilor directe, oficialii FMI au recomandat armonizarea acesteia cu prevederile legii pentru sprijinirea dezvoltarii IMM, respectiv diferentiera tipurilor de facilitati pentru ca aceleasi stimulente sa nu se regaseasca in mai multe acte normative.



Legea investitiilor directe, inca in lucru

Investitorii straini vor avea dreptul de a transfera integral in strainatate profiturile ce li se cuvin, in conditiile regimului valutar din Romania, dupa plata impozitelor, taxelor si altor obligatii prevazute de legislatia romana, potrivit proiectului de lege privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie. Documentul a fost prezentat si discutat intr-o prima forma in sedinta de guvern de joi.

Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei, spune ca textul actului normativ nu este definitivat, urmand ca saptamana aceasta sa fie incluse ultimele observatii primite din partea ministerelor cu atributii in domeniu.

Investitiile noi, a caror valoare depaseste un milion de dolari sau echivalentul in lei sau alte valute convertibile la data prezentarii proiectului de investitie la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care se vor realiza efectiv intr-un termen de maximum 30 de luni de la data eliberarii certificatului de investitie, conform dispozitiilor acestei legi , vor beneficia de o serie de facilitati.

Astfel, utilajele tehnologice, instalatiile, echipamentele, aparatele de masura si control, produsele de software, achizitionate din import, exclusiv noi, necesare realizarii investitiei, vor fi exceptate de la plata taxelor vamale.

Bunurile achizitionate din import sau din Romania, exclusiv noi, necesare realizarii investitiei si care urmeaza a fi stabilite in perioada urmatoare, vor beneficia pe perioada de realizare a investitiei, pana la punerea in functiune a acesteia, de amanarea platii TVA potrivit reglementarilor in vigoare, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare datei de punere in functiune a investitiei.

Vor fi exceptate de la plata taxelor vamale materiile prime nerealizate in tara si componentele importate, folosite efectiv in productia proprie, pe o perioada de doi ani calculata de la data punerii in functiune a investitiei.

Societatile comerciale noi, constituite dupa intrarea in vigoare a acestei legi, in care au fost realizate investitii , vor fi scutite de la plata impozitului pe profit pe o durata de 5 ani de la data punerii in functiune a investitiei.

Investitiile realizate in conditiile acestei legi vor beneficia de utilizarea amortizarii accelerate, definite conform Legii nr.15/1994, iar investitiile noi, a caror valoare depaseste 10 milioane dolari sau echivalentul in lei sau alte valute convertibile, conform proiectului de investitie si Planului de afaceri, vor fi prezentate Departamentului pentru Relatiile cu Investitorii Straini din cadrul Guvernului in vederea obtinerii de facilitati suplimentare ce pot fi negociate si supuse spre aprobare Parlamentului sub forma de lege.



Cazul Sidex

Privatizarea Sidex a fost principalul subiect de discutii pe agenda intalnirii de vineri a ministrului Autoritatii pentru Privatizare Ovidiu Musetescu cu negociatorul sef al FMI pentru Romania, Neven Mates.

"Mates a pus intrebari foarte bine tintite, care vizau date cu caracter confidential, si am vrut ca oficialii FMI sa inteleaga dificultatea privatizarii Sidex si am impresia ca acest lucru s-a produs", a declarat ministrul Autoritatii pentru Privatizare, Ovidiu Musetescu.

Comisia guvernamentala care negociaza vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Sidex Galati se va intalni saptamana aceasta cu premierul Adrian Nastase pentru a primi mandatul necesar finalizarii negocierilor cu grupul LNM, a precizat ministrul.

"Ii vom prezenta premierului o documentare care contine toate punctele sensibile ale contractului pe care le putem negocia, astfel incat spre sfarsitul lunii iunie sa avem coordonatele generale ale unui contract-cadru", a adaugat Musetescu.

El a spus ca de saptamana viitoare comisia va negocia direct pe contract, urmand ca in primele zile ale lunii iulie sa se semneze si contractul de privatizare. "Experienta negocierilor ne-a aratat ca estimarile noastre pot fi infirmate, dar cred ca niste zile in plus nu sunt relevante", a afirmat ministrul privatizarii.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO