Prima pagina

Mol: Suntem interesati si de alte achizitii

24.11.2004, 00:00 21

Grupul ungar MOL va continua sa-si extinda reteaua de benzinarii in Romania prin constructia de statii noi si achizitia de unitati de pe piata pentru a-si intari pozitia de al doilea distribuitor de carburanti, a spus, ieri, Gyorgy Mosonyi, directorul executiv al grupului.
Operatorul ungar a anuntat, ieri, oficial, achizitionarea companiei Shell Romania SRL, care opera statiile Shell,  in cadrul unei tranzactii, a carei valoare nu a fost facuta publica, dar care depaseste 70 milioane dolari (circa 54 milioane euro), conform unor estimari facute de surse din piata.
igla Shell va dispare astfel de pe benzinariile din Romania in urma deciziei gigantului anglo - olandez de a-si vinde reteaua de retail (distributie a carburantilor - n.r.) catre MOL prin doua tranzactii, una semnata in iunie 2003, cealalta in cursul acestei luni. Shell ramane pe piata romaneasca doar pe partea de  GPL prin intermediul Shell Gas Romania, joint venture in care detine 55%, restul actiunilor apartinand Petrom.
"Tintim spre o crestere dinamica, iar tranzactia despre care vorbim reprezinta inca un pas pozitiv in aceasta directie", a spus Mosonyi intr-o conferinta de presa. Anuntul  privind achizitia celor 59 de statii Shell a fost facut in prezenta staff -ului MOL, dar in lipsa vanzatorului.
"Avem inca apetit pentru mai mult", a comentat Slavomir Jankovic, directorul regiunii de sud din cadrul grupului MOL.
MOL a anuntat ca integrarea companiei preluate in grupul ungar va avea loc rapid in lunile urmatoare. Mai precis, vor fi preluate 59 de statii Shell, afacerea cu lubrifianti, portofoliul comercial si aviatie.
Shell Romania SRL este asociat din 1996 cu Compania Nationala Aeroportul International Henri Coanda pentru alimentarea cu carburanti a avioanelor, afacere de care MOL este puternic interesat.
Personalul companiei preluate va fi pastrat, spun oficialii MOL, care adauga ca filiala locala va pastra sediul de la Bucuresti (al Shell Romania - n.r.) si pe cel de la Cluj (al MOL Romania).
In acest moment, MOL sustine ca detine 5,7% - 6% din piata de retail din Romania, iar in urma achizitiei de statiilor isi va dubla cota de piata, ajungind la 12%.
Operatiunea va duce la o crestere puternica a afacerilor MOL in Romania, cel putin o dublare catre o valoare de 330 - 350 mil. $ pe an, daca luam in calcul rezultatele inregistrate in 2003, despre care oficialii grupului ungar spun ca vor fi depasite in acest an.
"Investigam si alte oportunitati de crestere pe piata romaneasca. Nu avem insa un proiect concret. Nu ne intereseaza o expansiune a afacerilor in petrochimie", a raspuns pentru ZF Mosonyi unei intrebari legate de un potential interes al MOL fata de Oltchim Ramnicu Valcea si Arpechim Pitesti.
Dupa vanzarea statiilor din Romania catre MOL in doua transe, in iunie 2003 si luna noiembrie a acestui an, Shell urmeaza sa incaseze in total circa 100 mil. $. Suma este cu mult sub investitiile facute de gigantul anglo - olandez in Romania, de peste 230 mil. $ din 1992 incoace.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO