Prima pagina

Nimic nou pe frontul de lupta cu inflatia

28.05.2001, 00:00 11



Masurile "surpriza" anuntate de autoritati pentru sugrumarea inflatiei, incep sa fie devoalate, mai mult sau mai putin oficial.

Teoretic, este de vorba de actionarea unor parghii arhicunoscute la nivel macroeconomic. Ramane insa de vazut daca va exista suficienta consecventa si determinare politica pentru aplicarea unui set de masuri care chiar sa scape economia de "virusul" inflatiei.

Rata inflatiei pe primele patru luni ale anului a atins deja 11,1%, in conditiile in care bugetul de stat a fost construit pe o rata anuala a inflatiei de 25%.

Pachetul de masuri destinate reducerii inflatiei vizeaza, in principiu, controlul arieratelor, monitorizarea preturilor reglementate si a celor libere, a politicii salariale, precum si evolutia cursului de schimb, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"Pentru urmarirea arieratelor exista baza legala, iar in privinta preturilor serviciilor publice si monopolurilor se va elabora un act normativ care sa contina masuri de incadrare in tinta de inflatie stabilita pentru acest an", au precizat sursele citate.

Nivelul actual total arieratelor din economie este de 76.000 miliarde lei, dintre care 71.000 miliarde lei sunt inregistrate la nivelul societatilor din subordinea Ministerului Industriei si Resurselor, iar aproximativ 5.000 miliarde lei la nivelul Ministerului Transporturilor.

De asemenea, autoritatile se gandesc la mecanisme mai eficiente de supraveghere a pietei valutare, astfel incat evolutia cursului de schimb a monedei nationale sa fie apropiata de cea a inflatiei. Aceste masuri cad in sarcina BNR.

"In privinta politicii salariale se va urmari ca aceasta sa nu duca la majorari de salarii mai mari decat indicele productivitatii muncii", au adaugat sursele citate.

Conform declaratiilor recente ale premierului Adrian Nastase, conducerile BNR si a Ministerului Finantelor au avut o serie de intalniri pentru a discuta masurile necesare in procesul de reducere a nivelului inflatiei.

Executivul trebuie sa fie constient de riscurile pe care "virusul" numit inflatie le prezinta pentru economia romaneasca, a afirmat premierul, precizand ca aceasta problema trebuie analizata prin prisma ratei de crestere a preturilor la fiecare dintre produse, tot asa cum nivelul saraciei este analizat prin prisma consumului.

De asemenea, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a anuntat la inceputul saptamanii trecute ca inflatia va scadea "puternic in urmatoarea perioada", ca urmare a aplicarii unor politici guvernamentale foarte dure, dar si datorita ciclicitatii evolutiei respectivului indicator, in lunile de vara inflatia urmand un trend descrescator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO