Prima pagina

Razboi total intre avocati pentru afacerea BCR

Razboi total intre avocati pentru afacerea BCR
28.06.2005, 20:03 18

Privatizarea celei mai mari banci de pe piata romaneasca - Banca Comerciala Romana (BCR), ultimul activ mare detinut de catre statul roman, a provocat o lupta apriga intre marile case de avocatura pentru castigarea mandatelor de reprezentare a grupurilor bancare europene interesate de tranzactie.

Toata pleiada de case mari de avocatura - Linklaters, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Musat & Asociatii, Tuca & Asociatii au intrat deja in echipele de negociere fie de partea statului, fie de cea a investitorilor pentru a se numara printre actorii celei mai importante afaceri a anului din Romania, precum si pentru a incasa un comision care ar putea ajunge la cateva milioane de euro. Tranzactia pentru BCR va depasi valoarea de 1 miliard de euro, considera analistii.

La un comision de 1%, consultantii ar incasa minimum 10 mil. euro din vanzarea BCR. De partea cumparatorului, comisionul de succes poate depasi valoarea celui incasat de consultantii statului.

De exemplu, anul trecut, la tranzactia de vanzare a 51% din compania petroliera Petrom, consultantii au incasat un onorariu de succes de 22 mil. euro, in timp ce pentru vanzarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, tranzactii cumulate de 615 mil. euro, consultantii au incasat circa 10 mil. euro.

"Privatizarea BCR este o tranzactie extrem de complexa din punct de vedere juridic, care confera avocatilor implicati o valoroasa experienta, iar pe de alta parte este o tranzactie de prestigiu. Din aceste motive, orice societate mare de avocati isi doreste sa participe alaturi de una dintre institutiile financiare de calibru din Europa in acest proces. Un alt factor il poate reprezenta si componenta financiara atractiva (onorariul de succes)", a declarat Adrian Bulboaca, avocat in cadrul biroului local al firmei Linklaters, care va reprezenta italienii de la Intesa in aceasta trenzactie.

Pe masura ce se apropie termenul pentru depunerea scrisorilor de interes, care expira pe 7 iulie, creste presiunea asupra bancilor decise sa intre in cursa pentru BCR, care nu si-a format inca echipele de consultanti.

Vanzarea BCR este si o lupta in care fiecare dintre competitori incearca sa se pozitioneze cat mai bine, atat in cadrul licitatiei, cat si in culisele tranzactiei.

Presedintele bancii franceze BNP Paribas, unul dintre competitorii pentru BCR, a venit la Bucuresti pentru discutii cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Delegatii la nivel inalt ale Deutsche Bank au avut de asemenea discutii cu premierul in primavara acestui an. Dupa vanzarea RomTelecom, Dacia, Sidex, Alro sau Petrom, avocatii lupta acum pentru ultimul pot mare al statului scos pe piata, era privatizarilor apropiindu-se de sfarsit si in Romania.

Statul asteapta oferte din partea investitorilor, care pot opta pentru achizitionarea unui pachet de 50% plus una din actiuni sau pentru o participatie maxima de 61,88%.

Inainte cu doua saptamani de startul oficial, unele forte s-au desfasurat deja pe campul de batalie al afacerii care ar putea reconfigura intreaga piata bancara. Statul are de partea, sa pe langa consultantii Daiwa, pe avocatii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Gigantul britanic al avocaturii - Linklaters, unul dintre liderii pietei autohtone de profil, va reprezenta banca italiana Intesa, dupa ce initial a facut demersuri pentru a reprezenta unul dintre marii favoriti - banca germana Deutsche Bank. Deutsche Bank merge in aceasta cursa cu avocatii de la firma Tuca & Asociatii, printre cei care si-au oferit serviciile aflandu-se si alte firme precum Salans, respectiv Badea, Georgescu & Asociatii.

Grupul bancar italian UniCredito, cotat ca un alt mare favorit, are in echipa de negociere avocati de la Musat & Asociatii. HVB Bank (Germania) mizeaza de regula pentru achizitiile din Europa de Est pe serviciile firmei austriece de avocati Wolf Theiss, care au asistat-o recent la tranzactia de fuziune cu Banca Tiriac. UniCredito este angajata pe plan international in preluarea bancii germane HVB in cadrul uneia dintre cele mai mari tranzactii bancare din istorie, pana acum nefiind semnale din partea celor doua banci ca se vor retrage din cursa pentru BCR.

Surse de pe piata avocaturii de afaceri sustin ca francezii de la BNP Paribas cauta acum sa-si angajeze avocati. BNP a pus deja un picior in Romania prin preluarea afacerii de consumer finance Credisson International.

Pe lista investitorilor interesati de achizitia BCR se mai afla bancile Fortis (belgiano - olandeza), KBC (Belgia) si Rabobank (Olanda).

Printre firmele de avocatura care poarta discutii pentru a participa de partea investitorilor in cursa pentru BCR se afla Popovici&Asociatii, Gide Loyrette Nouel si Cameron McKenna.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este principalul actionar al BCR cu o detinere de 36,88%, un pachet de 25% plus doua actiuni revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, respectiv International Finance Corporation.

Alti actionari sunt salariatii BCR cu 8%, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat - Crisana - 6%, SIF Moldova - 6%, respectiv SIF Muntenia - 6%.

BCR a realizat anul trecut un profit net de 215 mil. euro si avea la finele lui 2004 active bilantiere de peste 6 mld. euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO