Prima pagina

Romanii stau prost cu nervii si ficatul si iau antibiotice cu pumnul

10.08.2006, 19:59 41

Doua dintre medicamentele folosite in tratamentul hepatitei B si C si, respectiv, al bolilor sistemului nervos au fost cele mai vandute medicamente compensate ca valoare anul trecut.
Cumulat, cele doua au depasit 40 de milioane de euro, adica mai mult de 8% din valoarea totala a medicamentelor compensate, potrivit datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Peginterferon Alfa 2A, destinat tratarii hepatitei B si C, a fost anul trecut cel mai bine vandut medicament compensat din Romania, cu o valoare compensata de peste 25 de milioane de euro sau un cost pe pacient de aproximativ 6.000 de euro.
Practic, 10% din populatia Romaniei este afectata de hepatitele virale B si C, spun jucatorii din piata farmaceutica.
Pe de alta parte, medicamentul compensat care a fost cerut anul trecut de cele mai multe persoane a fost Amoxicillinum, un antibiotic, peste 1,2 milioane de persoane solicitandu-l, potrivit CNAS.
La nivelul anului trecut, consumul de medicamente s-a ridicat la 1,27mld. euro, in crestere cu 18% fata de 2004. Din aceasta suma aproximativ 760 de milioane de euro au reprezentat vanzarile de medicamente cu prescriptie. Aproximativ 450 de milioane reprezinta valoarea compensata, potrivit datelor CNAS. De cealalta parte, vanzarile de OTC-uri, adica medicamente fara prescriptie, au fost de aproximativ 200 de milioane de euro. Diferenta pana la 1,27 de miliarde de euro este data de vanzarile de medicamente prin spitale.

Cititi maine in ZF o analiza a pietei medicamentelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO