Prima pagina

Rusa va deveni limba oficiala in Republica Moldova la toamna

27.07.2001, 00:00 58



Vicepresedintele parlamentului Republicii Moldova, Vadim Misin, a declarat ca majoritatea parlamentara comunista va onora in toamna promisiunea de acorda limbii ruse statutul de limba oficiala, modificand legislatia in vigoare.

Misin a facut aceasta promisiune la o intalnire cu reprezentanti ai minoritatilor, la Departamentul Relatii Interetnice (DRI), unde s-a discutat Legea minoritatilor etnice, aprobata saptamana trecuta de majoritatea parlamentara, relateaza Mediafax.

Vadim Misin a declarat ca legislatia in vigoare nu stabileste o delimitare clara intre notiunile de "limba de stat", "de comunicare" sau "oficiala", prin urmare amendamentele ce urmeaza a fi operate in sesiunea parlamentara din toamna constituie doar un pas intermediar inainte de modificarea Constitutiei, care va finaliza procedura prin care limba rusa va deveni limba oficiala.

Vicepresedintele parlamentului de la Chisinau a declarat ca partidul de guvernamant nu intentioneaza sa supuna unui referendum national problema acordarii statutului de limba de stat pentru limba rusa. Misin a mai declarat pentru reprezentantii grupurilor etnice ca Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni in cel mai scurt timp membru cu drepturi depline al Uniunii Rusia-Belarus.

Controversata lege a minoritatilor nationale, votata de deputatii comunisti si sase parlamentari din Alianta Braghis, prevede ca "statul garanteaza realizarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale la educatie prescolara, studii primare, medii generale si profesionale, superioare si postuniversitare in limbile moldoveneasca si rusa si creeaza conditii pentru realizarea drepturilor lor la educatie si instruire in limba materna (gagauza, ucraineana, bulgara, idis, etc)".

Cea mai mare minoritate etnica din Republica Moldova este cea ucraineana (14%) urmata de cea rusa (cca 10%).

"Chiar daca opozitia afirma ca legea acorda statut privilegiat limbii ruse in comparatie cu limbile altor minoritati etnice, nu este tocmai asa, deoarece si dolarul american este valuta nationala, dar are circulatie in toata lumea", a spus recent consilierul prezidential Victor Doras, adaugand ca limba rusa are in spatiul CSI un rol echivalent cu al dolarului in economia mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO