Prima pagina

Rusii de la TMK vor combinatul de la Resita

12.09.2003, 00:00 20

Compania ruseasca TMK al doilea producator mondial de tevi, analizeaza posibilitatea achizitiei Combinatului Siderurgic de la Resita. Rusii au depus deja o scisoare de intentie, iar discutiile vor fi reluate azi, odata cu venirea la Bucuresti a presedintelui TMK, Dimitry Pumpiansky. Acesta se va intalni azi cu ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu pentru a discuta posibilitatea cumpararii CSR. Ultima vizita a lui Pumpiansky in Romania a insemnat preluarea producatorul de tevi laminate Artrom Slatina. Rusii spera acum ca CSR va fi o sursa de materii prime pentru Artrom.
“Combinatul de la Resita are nevoie de investitii urgente. Estimam ca este nevoie de 15 milioane de dolari numai in primele sase luni pentru repunerea in functiunie,”  a declarat Adrian Popescu, directorul Artrom Slatina.
Situatia combinatului de la Resita este extrem de complicata. Fostii proprietari, vompania americana Noble Ventures a dat in judecata statul roman pe motiv ca au fost expropriati de la Resita. Americanii au solicitat despagubiri de 330 milioane de dolari, procesul fiind pe rol la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala. Partea romana a angajat firmele de avocatura White & Case din SUA si Musat & Asociatii din Romania pentru a se apara in acest proces. Verdictul ar trebui dat anul viitor, cazul fiind analizat de trei judecatori. CSR a ramas ultima mare unitate romaneasca din domeniul metalurgic care nu a fost privatizata sau nu se afla in curs de privatizare, iar sindicatele de la Resita au incercat de mai multe ori sa influenteze decizia de privatizare.
Initial TMK s-a aratat interesata sa cumpere CSR la pachet cu un alt producator roman de tevi, Petrotub Roman, dar Petrotub a fost scoasa la privatizare la pachet cu Siderurgica Hunedoara. “Noi aveam un plan de afaceri pentru achizitia CSR si Petrotub, iar termenul de depunede al ofertelor pentru Petrotub si Siderurgica a fost de doar o saptamana,” spune Adrian Popescu. El a mai precizat ca TMK este in continuare interesat de Petrotub, in cazul in acre negocierile de privatizare derulate in prezent esueaza.
Grupul rusesc TMK are o capacitatea anulala de productie de cinci milioane de tone de tevi si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,2 milioane de tone.
Un alt grup rusesc, Conares s-a aratat interesat de cumpararea CSR, impreuna cu Petrotub Roman. Analisii apreciaza acum ca preluarea CSR, producator de materie prima pentru tevi, de catre Conares nu ar fi justificata pentru companie atata timp cat compania nu detine nici un producator de tevi in regiune. Conares controleaza  in Romania doua combinate siderurgice: Industria Sarmei Campia Turzii si Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste.
TMK a preluat anul trecut prin intermediul casei de comert Sinara Handel pachetul majoritar de actiuni de la Artrom si detine acum 80% din capitalul acesteia. Compania fusese vanduta de APAPS in 1999 catre compania austriaca Staro. Situatia financiara a Artrom s-a agravat, iar comopania a continuat sa acumuleze datorii. Rusii au preluat de la AVAB datorii de 30 milioane de dolari, si au cumparat apoi actiunile detinute de Staro, inclusiv obligatiile investitionale.
Artrom a beneficiat in prima jumatate a acestui an de reteaua larga de distributie a grupului TMK, astfel ca cifra de afaceri s-a dublat si a ajuns la 482 miliarde de lei, fata de 213 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut, iar priofitul a crescut de peste trei ori si a ajuns la 2,6 miliarde de lei.
Conform directorul Artrom cresterea vanzarilor s-a realizat mai ales pe seama exporturilor, principalele destinatii externe ale tevilor produse de companie fiind ibn primele sase luni ale anului Statele Unite ale Americii, Europa Centrala si Thalianda.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO