Prima pagina

SABMiller listeaza divizia din Romania pe Rasdaq

15.05.2003, 00:00 26

Compania de Bere Romania (CBR), divizia romaneasca a celui mai mare producator mondial de bere - SABMiller si al doilea jucator de pe piata autohtona, se va lista anul acesta, cel mai probabil in vara, la Bursa Electronica Rasdaq. Prezenta pe Rasdaq ar putea fi, insa, de scurta durata.
CBR, care este prezenta pe piata cu marcile Ursus, Timisoreana, Pilsner Urquell sau Holsten,  a fost formata anul trecut prin fuziunea celor patru fabrici cumparate de SABMiller in Romania: Bere Timisoreana, Ursus Cluj, Vulturul Buzau si Pitber Pitesti.
Cum cele patru fabrici au fost privatizate si prin intermediul procesului de privatizare in masa iar compania rezultata in urma fuziunii lor are cateva mii de actionari minoritari - majoritatea persoane fizice. Noua legislatie a pietei de capital prevede ca societatile aflate in aceasta situatie sunt obligate sa se listeze.
"SAB detine 96,5% din CBR. Cu toate acestea, compania are aproximativ 8.000 de actionari minoritari, carora suntem obligati sa le dam posibilitatea tranzactionarii actiunilor. Daca totul merge conform planului, listarea ar putea avea loc cel mai probabil in iulie", a declarat pentru Ziarul Financiar Octavian Buzoianu, director de corporate affairs al CRB.
Inaintea listarii, actiunile nominale, materializate, detinute in prezent de actionarii CBR vor trebui transformate in actiuni dematerializate. Operatiunile legate de actionari si capitalul social al CBR sunt administrate de Registrul Miorita din Cluj.
Daca listarea CBR, care detine 15% din piata romaneasca a berii (estimata la 550 milioane de dolari), se datoreaza noii legislatii a pietii de capital, tot aceasta ofera posibilitatea delistarii.
SAB detine peste 90% din actiunile CBR iar legea valorilor mobiliare spune ca actionarii aflati in aceasta situatie au doua alternative: fie vand 17% din actiunile companiei, fie lanseaza a oferta publica de preluare in vederea delistarii.
Cum este foarte putin probabil ca SABMiiler sa aiba nevoie de piata romaneasca de capital pentru finantare, lansarea ofertei pentru delistare ar putea fi varianta aleasa.
"Legea ne obliga sa lansam oferta pana la 31 decembrie 2003 si probabil ca vom face acest lucru", a precizat Buzoianu.
Pe Rasdaq este listata in prezent si Brau Union Romania, liderul pietei de bere, cu o cota de 33%.  Compania se afla, insa, tot aproape de delistare.
Grupul austriac Brau Union detine peste 90% din actiuni si va lansa anul acesta oferta publica pentru delistarea companiei.
SAB Miller a devenit primul producator mondial de bere anul trecut, dupa ce grupul international SAB a achizitionat compania americana Miller. SABMiller a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3,9 miliarde dolari si un profit brut de 374 milioane dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO