Business sportiv

Business sportiv. Cine este Magnus Carlsen, cel care a câştigat prima etapă a Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume: „Şahul dezvoltă capacitatea de a lua decizii rapide pe baza unei cantităţi limitate de date“

Business sportiv. Cine este Magnus Carlsen, cel care a...

Autor: Miruna Diaconu

17.05.2024, 00:05 255

♦ Etapa Superbet Rapid & Blitz din Polonia a avut loc în perioada 7-12 mai şi a adunat unii dintre cei mai buni jucători de şah din lume.

Magnus Carlsen a câştigat prima etapă a Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, care a avut loc la Varşovia. Etapa Superbet Rapid & Blitz din Polonia a avut loc în perioada 7-12 mai şi a adunat unii dintre cei mai buni jucători de şah din lume.

Magnus Carlsen, 33 de ani, este un mare maestru de şah norvegian şi a fost timp de cinci ani la rând campion mondial. Astăzi, el se clasează pe prima poziţie în clasamentul mondial de şah FIDE de la 1 iulie 2011. Magnus Carslen merge pe urmele lui Garry Kasparov, care a deţinut recordul pentru cea mai lungă perioadă în poziţia de cel mai bun jucător de şah. De asemenea, el deţine recordul pentru cea mai lungă serie neînvinsă la un nivel de elită în şah clasic la 125 de jocuri.

La 13 ani, Carslen a câştigat titlul de mare maestru, iar la 15 ani a câştigat Campionatul Norvegian de Şah, devenind cel mai tânăr jucător care s-a calificat vreodată la Turneul Candidaţilor din 2005.

Carlsen s-a născut în 1990 în Tonsberg, Norvegia, iar spiritul său de competiţie s-a conturat de când era mic, el recunoaşte că a început să joace şah pentru a o învinge pe sora sa, care practica deja şahul, la acest sport.

„Acesta a fost obiectivul meu iniţial la şah. Apoi, mi-am propus să particip la turnee, dar mai presus de toate, îmi place cu adevărat jocul. De aceea am continuat. Şi, desigur, când eşti bun la asta, e mai uşor“, precizează el.

Una dintre cele mai importante calităţi ale sportului minţii, aşa cum este denumit şahul, este puterea sa de a dezvolta capacitatea luării unor decizii rapide, o abilitate utilă şi în alte sfere ale vieţii, este de părere Magnus Carlsen, cel mai bun jucător de şah din lume şi multiplu campion mondial.

„Şahul te învaţă să te aşezi, să te concentrezi şi să gândeşti analitic. Dar cred că ceea ce este foarte important este capacitatea de a lua decizii rapide pe baza unei cantităţi limitate de date. În esenţă, asta faci la şah tot timpul. Chiar dacă aveţi informaţii perfecte în joc şi nu există informaţii ascunse, tot nu aţi putea trece prin fiecare posibilitate. Acest lucru este aplicabil la o mulţime de domenii diferite; trebuie să înveţi să iei aceste decizii destul de mult pe baza intuiţiei, iar şahul te învaţă să faci asta de la o vârstă foarte fragedă“, spune Magnus Carlsen.

Şahul are capacitatea de a dezvolta astfel de abilităţi, însă el trebuie practicat, în primul rând, din plăcere, este Carlsen de părere.

„Şahul este, în primul rând, un joc distractiv şi te poate învăţa multe lucruri în viaţă. Aceasta este partea cea mai importantă pe care trebuie să vă concentraţi - bucuria jocului şi beneficiile educaţionale pe care le poate oferi. La o vârstă fragedă, nu vă îngrijoraţi atât de mult de rezultate; concentraţi-vă mai mult pe a învăţa.“

Magnus Carlsen este multiplu campion mondial şi deşi a atins cele mai înalte performanţe în acest sport, el îl vede ca pe un hobby. Plăcerea de a juca e principalul factor care îl determină să meargă mai departe în acest sport.

Sfatul său pentru cei care sunt la început de drum în şah este acela de a-şi analiza modul de joc şi identificarea greşelilor pe care ei le fac.

„Jucaţi şah nu numai cu computerele, ci jucaţi şi împotriva unor jucători mai puternici, dacă puteţi; ei vă pot învăţa o mulţime de lucruri pe care computerele nu pot.“

Grand Chess Tour este un circuit internaţional lansat de legendarul Garry Kasparov, care se desfăşoară anual pe parcursul a cinci etape. Primele trei au loc în Europa – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb şi sunt susţinute şi organizate de Fundaţia Superbet. Ultimele două etape se joacă în SUA, la Saint Louis, în august, anul acesta. Etapa a doua va avea loc la Bucureşti între 24 iunie şi 6 iulie şi va fi de şah clasic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels