ZF 24

Exclusiv ONLINE: Romanii care au terminat London School of Economics au aceleasi asteptari salariale ca si cei care au facut ASE

12.03.2010, 09:55 670

Pretentiile salariale ale absolventilor romani care au terminatLondon School of Economics (LSE), una din cele mai prestigioaseinstitutii de invatamant superior din lume, nu difera foarte multde cele ale absolventilor de universitati de pe piata locala.Astfel, daca pana in prezent studentii romani se intorceau de lastudii din strainatate si cereau salarii de la 1.000 de euro insus, acum ar accepta si 350 de euro lunar.

Daca pentru cei care au studiat in strainatate conteaza mai multdezvoltarea profesionala decat salariul, absolventii facultatilorlocale au devenit mai realisti si si-au adaptat asteptarilesalariale la contextul economic dificil.

Andreea Curelea, absolventa a unui program de masterat in domeniulpoliticilor si strategiilor guvernamentale din Uniunea Europeana laLSE, nu vrea sa lucreze pentru un salariu foarte mare, ci pentruexperienta.

"Deocamdata, nu am asteptari financiare foarte mari, ma gandesc maimult la partea profesionala, iar pentru inceput cred ca m-asmultumi cu un salariu de 2.000 lei (475 de euro). Insa daca m-armotiva cu adevarat o alta pozitie, as lucra si pe un salariu de1.500 de lei (360 de euro)", a spus Andreea Curelea, prezenta laevenimentul Romanian International Master & MBA Exhibition(RIMME), organizat de grupul Educativa, unde si-au prezentatofertele educationale 35 de universitati din strainatate. Alaturide Curelea au mai fost alti doi romani care au urmat un program demasterat in cadrul universitatii britanice LSE, care si-auprezentat ieri experientele personale in fata celor care dorescsa-si continue studiile in strainatate.

Si Radu Lungoci, care a studiat primii doi ani de facultate incadrul Academiei de Studii Economice (ASE) si si-a incheiatstudiile la universitatea privata Atheneum din Bucuresti, crede canu este un moment oportun pentru tinerii absolventi sa aibapretentii salariale foarte mari.
"Am lucrat timp pe un an intr-o companie care se ocupa dedistributia de presa, unde aveam un salariu de 1.200 de lei (285euro). Vreau sa fac un master in afara si, daca ma intorc, mi-asdori sa castig pentru inceput cel putin1.500 de lei (360 euro-n.r.), pentru ca nu cred ca voi obtine, ca economist, un salariumai mare in aceasta perioada", a spus Lungoci.

Si Iulia, absolventa a Facultatii de Limbi Straine in cadrulUniversitatii din Bucuresti vrea sa obtina o bursa de studiu pentruun program de masterat pentru a studia cateva luni sau un an inAnglia sau in Germania.
"As vrea sa raman in strainatate dupa absolvire, insa daca maintorc in tara, cu siguranta voi lucra in mediul privat, pe unsalariu de 400 de euro, desi nu cred ca mai sunt companii care maiofera acest salariu pentru angajatii fara experienta", spuneIulia.
Gruia Badescu, abcsolvent al unui masterat in design urban sistiinte sociale in cadrul LSE, lucreaza in prezent in cadrul maimultor proiecte care vizeaza problemele oraselor ca voluntar.

"Am vrut sa ma intorc in tara sa face ceva pentru orasele dinRomania, dar am terminat masteratul intr-un moment nepotrivit.Contrar asteptarilor tuturor, am vrut sa lucrez in sectorul public,eventual la Ministerul Dezvoltarii, insa s-au inghetat angajarileexact in acest an", a spus Badescu. Diana Tonea este o altaabsolventa a unui program de masterat in cadrul LSE si care alucrat dupa absolvire timp de sase luni la sediul OrganizatieiNationilor Unite din Geneva. In prezent, ea urmeaza un stagiu depractica in cadrul Ministerul Afacerilor Externe. "Mi-as dori salucrez pe un salariu de minim 1.000 de euro in Romania, inconditiile in care salariile pe care le castiga un consultant incadrul sediilor ONU din Elvetia sau Marea Britanie depasesc 2.000de euro lunar", a spus Tonea.

"Cu pregatirea mea as putea sa lucrez ori intr-un minister, oriintr-o companie de consultanta mare, pentru ca n-as vrea sa lucrezla o firma mica. Mi-ar placea, de exemplu, sa lucrez in companiiledin Big Four (PricewaterhouseCoopers, Deloittte, Ernst& Young,KPMG - n.r.), dar au departamente destul de mici de consultanta insectorul public sau in EU consultancy", mai spune Curelea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO