ZF 24

Indicatorii-cheie din economiile locale: cele mai mari zece companii din fiecare regiune, ce salarii au angajaţii şi cât este şomajul

Indicatorii-cheie din economiile locale: cele mai mari...

Autor: Adelina Mihai

17.07.2013, 18:02 36
Cele mai bogate judeţe găzduiesc investitori puternici, care oferă salarii peste media din regiune şi au mii de angajaţi. La polul opus, în cele mai sărace judeţe, o mare parte a populaţiei a emigrat, puterea de cumpărare a celor rămaşi a scăzut, iar acest lucru a anulat posibilitatea venirii unor noi investiţii. Aceasta este una dintre concluziile unei analize a ZF realizată pe baza unui top al celor mai mari zece companii din fiecare regiune în funcţie de cifra de afaceri din 2012, precum şi a unei serii de indicatori demografici şi macroeconomici din fiecare dintre cele opt regiuni (populaţia, numărul de salariaţi, nivelul PIB/capita şi rata şomajului).
 
Cele mai mari 80 de companii din fiecare dintre cele opt regiuni ale ţării au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproape 39,8 miliarde de euro (aproximativ 17% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România), profituri cumulate de circa un miliard de euro şi un efectiv total de peste 170.000 de angajaţi (4% din efectivul total de angajaţi din economie).
 
Industria este cea care susţine economiile locale. Jumătate dintre companiile analizate de ZF activează în sectorul industrial (fie că e vorba de construcţii, componente auto sau medicamente), ceea ce înseamnă că economiile locale se bazează în mare parte tot pe producţie, în ciuda faptului că dezindustria­lizarea din ultimii ani a lăsat mulţi angajaţi din provincie fără un loc de muncă sau i-a „alungat“ în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO