ZF Agrobusiness
ZF Agropower. Teodor Birţ, preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România: Avem producţie de fructe şi legume. Problema este că trebuie să facem ceva cu ceea ce avem în acest moment şi investiţiile şi atenţia noastră ar trebui îndreptate către aceste depozite regionale şi procesare
ZF Agropower. Teodor Birţ, preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România: Avem producţie de fructe şi legume. Problema este că trebuie să facem ceva cu ceea ce avem în acest moment şi investiţiile şi atenţia noastră ar trebui îndreptate către aceste depozite regionale şi procesare 12 sep 2023

Din cauza condiţiilor meteo extreme, în special a căldurii din această vară, şi în lipsa asigurării unui climat proprice în pieţele agro-alimentare, fructele şi legumele s-au deteriorat rapid, astfel că o parte din producţie a fost pierdută.

citește mai mult
ZF Agropower. Istvan Varga, Manufactura de Brânză: Producem 5-6 kg de brânză cu mucegai nobil pe zi. Există potenţial pe piaţa brânzeturilor maturate
ZF Agropower. Istvan Varga, Manufactura de Brânză: Producem 5-6 kg de brânză cu mucegai nobil pe zi. Există potenţial pe piaţa brânzeturilor maturate 6 sep 2023

Istvan Varga, antreprenorul care în urmă cu şapte ani a pus bazele Manu­fac­turii de Brânză, un atelier de brânzeturi maturate din Cund (judeţul Mureş), crede că în următorii ani numărul de produ­cători de astfel de brânzeturi va creşte de cinci ori având în vedere că România are „la dispoziţie“ materia primă.

citește mai mult
ZF Agropower. Cum a reuşit cooperativa Kalinka din judeţul Tulcea să se dezvolte şi să livreze către marile magazine? „Până acum am luat fonduri europene de peste 20 mil. euro“
ZF Agropower. Cum a reuşit cooperativa Kalinka din judeţul Tulcea să se dezvolte şi să livreze către marile magazine? „Până acum am luat fonduri europene de peste 20 mil. euro“ 5 sep 2023

Alina Filip, asociat în cadrul Transmeteorit, o fermă din Sarichioi (judeţul Tulcea) care este şi membră a Kalinka Eco Farm Cooperativă Agricolă, spune că asocierea este esenţială pentru legumicultori dacă aceştia vor să se dezvolte şi să intre în marile lanţuri de magazine.

citește mai mult
ZF Agropower. Familia Popa din judeţul Iaşi a lansat în 2021 brandul de lactate de capre Pui de Drag şi acum vrea să investească 2 mil. euro în creşterea fermei şi a producţiei
ZF Agropower. Familia Popa din judeţul Iaşi a lansat în 2021 brandul de lactate de capre Pui de Drag şi acum vrea să investească 2 mil. euro în creşterea fermei şi a producţiei 31 aug 2023

Ionuţ Popa şi familia lui au cumpărat primele capre în 2018, la cinci ani după ce au intrat în domeniul agricol, dorind să le ofere copiilor produse fabricate în propria gospodărie.

citește mai mult
ZF Agropower. Remi Dei-Tos, şeful staţiei Bayer de procesare a seminţelor din Sineşti: fără acces la apă pentru sistemele de irigaţii şi fără creşterea utilizării seminţelor certificate, producţia de cereale a României va stagna
ZF Agropower. Remi Dei-Tos, şeful staţiei Bayer de procesare a seminţelor din Sineşti: fără acces la apă pentru sistemele de irigaţii şi fără creşterea utilizării seminţelor certificate, producţia de cereale a României va stagna 30 aug 2023

Remi Dei-Tos, directorul staţiei de producţie şi procesare a seminţelor Sineşti (jud. Ialomiţa), parte a Bayer România, spune că fermierii sunt gata să investească în echipamente de irigaţii, dar fără acces la apă, irigarea nu este uşoară. De altfel, în campania 2023 Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a pregătit o suprafaţă de circa 1,4 milioane de hectare pentru irigat, dar suprafaţa irigată pentru prima udare a fost de doar 482.000 de hectare, din cele 8,6 milioane de hectare de teren arabil.

citește mai mult
ZF Agropower. Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience: Un minus pe care îl are România - jumătate de milion de hectare de porumb sunt însămânţate cu sămânţă necertificată, cu 30-40% inferioară productiv celei certificate
ZF Agropower. Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience: Un minus pe care îl are România - jumătate de milion de hectare de porumb sunt însămânţate cu sămânţă necertificată, cu 30-40% inferioară productiv celei certificate 22 aug 2023

România este ţara cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din UE, de 2,5 milioane de hectare. Cu toate acestea, producţia pe fiecare hectar este la jumătate în comparaţie cu ţările din vestul Europei.

citește mai mult
ZF Agropower. Două antreprenoare au readus la viaţă o gospodărie săsească din 1856 şi au transformat-o într-un punct gastronomic local. „Avem în principal turişti străini“
ZF Agropower. Două antreprenoare au readus la viaţă o gospodărie săsească din 1856 şi au transformat-o într-un punct gastronomic local. „Avem în principal turişti străini“ 18 aug 2023

Ioana Gherghel şi Corina Bozgan au deschis anul trecut porţile HOF Hărman, un punct gastronomic local unde au reuşit să aducă la viaţă atât o gospodărie săsească din 1856, cât şi reţele vechi transilvănene pentru care folosesc doar ingrediente locale.

citește mai mult
ZF Agropower. Cum a creat un antreprenor o fermă-punct gastronomic în judeţul Brăila: „Într-un singur an am avut 20.000 de vizitatori“
ZF Agropower. Cum a creat un antreprenor o fermă-punct gastronomic în judeţul Brăila: „Într-un singur an am avut 20.000 de vizitatori“ 17 aug 2023

Marius Coadă a pariat pe o fermă agroturistică în judeţul Brăila – Ferma de la Coadă şi după ce a dezvoltat iniţial doar partea de experienţe pentru copii ulterior a deschis şi un punct gastronomic local.

citește mai mult
ZF Agropower. O familie din Constanţa a transformat casa bunicilor într-un punct gastronomic local. Ioana Matei, cofondatoare, La Grisha: Lucrăm cu ingrediente locale. Cred că mai mult de 80% din ce consumăm este peşte de import, adică oamenii sunt mai familiarizaţi cu somonul şi dorada decât cu crapul sau cu somnul
ZF Agropower. O familie din Constanţa a transformat casa bunicilor într-un punct gastronomic local. Ioana Matei, cofondatoare, La Grisha: Lucrăm cu ingrediente locale. Cred că mai mult de 80% din ce consumăm este peşte de import, adică oamenii sunt mai familiarizaţi cu somonul şi dorada decât cu crapul sau cu somnul 16 aug 2023

La Grisha, punct gastronomic local din Ghindăreşti (jud. Constanţa), şi-a deschis porţile la finalul lunii august anul trecut după ce Ioana Matei şi familia sa au decis să transforme casa bunicilor din localitatea constăn­ţeană într-un loc de cazare şi într-un restaurant unde turiştii pot găsi preparate cu specific lipovenesc.

citește mai mult
ZF Agropower. Cum văd antreprenorii din gastronomie şi agroturism viitorul producţiei locale de alimente: Europa de Est, cu o infuzie serioasă de bani, poate rezolva problema hranei. Însă micii fermieri români nu se autorizează, se lovesc de multe bariere
ZF Agropower. Cum văd antreprenorii din gastronomie şi agroturism viitorul producţiei locale de alimente: Europa de Est, cu o infuzie serioasă de bani, poate rezolva problema hranei. Însă micii fermieri români nu se autorizează, se lovesc de multe bariere 15 aug 2023

România poate deveni o destinaţie gastronomică, dar şi un important furnizor de hrană în Europa, dacă ar avea o strategie, un management şi un marketing performant şi ar rezolva problemele de bază cum ar fi inflastructura şi legislaţia greoaie care nu îi lasă pe mulţi fermieri să intre în legalitate. Aceasta este una dintre concluziile emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

citește mai mult
Despre ZF Agropower