ZF English

Afaceri cu casa Domnului

16.07.2001, 00:00 26



O mica societate privata, infiintata in urma cu an, s-a specializat in fabricarea mobilierului sculptat pentru biserici. Usile altarelor, scaunele din strane sau suporturile pentru lumanari au devenit lucrari obisnuite pentru angajatii firmei.

Dupa 23 de ani in care a lucrat ca tamplar in cooperatie mestesugareasca hunedoreana, Grigore Rosca s-a angajat la atelierul de modelarie dela SC Rempes Deva. A lucrat doi ani si jumatate, dupa care, in toamna anului 1999, a fost disponibilizat.

Pentru ca dupa o viata de munca nu putea sa stea degeaba, s-a gandit sa-si deschida propria afacere in domeniul tamplariei. La un an de la acest pas, Rosca recunoaste ca este mai greu decat a crezut, dar intentioneaza sa dezvolte in continuare activitatea pornita.



Hunedorenii vin la Deva

Originar de pe malurile Cernei, Grigore Rosca si-a infiintat firma pe 1 martie 2000. A denumit-o SC Grigore SRL, pentru ca, in momentul inscrierii, inspiratia in alegerea numelui l-a lasat balta.

Proaspatul patron a inchiriat fostul atelier de tamplarie de la Rempes si a angajat cinci muncitori din Hunedoara, dintre care trei erau someri.

Cu echipa astfel formata, a inceput sa faca lucrari de tamplarie si dulgherie, cautand comenzi peste tot. Marea gaselnita a fost obtinerea unor lucrari pentru biserica Sfantul Vasile, din Deva, care i-a comandat executarea usilor pentru altar, a scaunelor din strana bisericii, a vitrinelor pentru lumanari si a usii de intrare in lacasul de cult.



Scule proprii si utilaje inchiriate

Profitand de intelegerea dovedita de conducerea Rempes, Grigore Rosca a inchiriat si cateva utilaje absolut necesare: un fierastrau circular, un abricht, o masina de slefuit si o freza cu ax superior. Cu aceste masini si cu sutele de burghie, dalti, ciocane, bomfaiere si multe alte scule pe care le-a strans si le-a confectionat de-a lungul vietii, Rosca a inceput productia de mobilier, lucrand cot la cot cu ceilalti.

Au facut dormitoare, mobila de bucatarie, scaune, orice s-a comandat si care aducea bani in firma. Principala comanda, cea pentru biserica Sfantul Vasile, este in curs de executie, pana acum fiind livrate 25 de scaune, doua usi pentru altar si vitrine pentru lumanari, toate impodobite cu modele sculptate.

Pentru finalizarea lucrarii mai trebuie facute 50 de scaune si usa de intrare in biserica, comanda avand o valoare de aproape 100 de milioane de lei.



Credite pentru extindere

Grigore Rosca vrea sa obtina, cat mai curand, un credit de la Directia Muncii, in valoare de 120 de milioane de lei. Banii urmeaza sa-l ajute la cumpararea spatiului actual si a inca unui atelier, precum si a catorva utilaje. Se gandeste sa-si ia si o dubita pentru a se descurca mai usor cu transportul.

Acum, aduce lemn de la depozitele din Hunedoara, Hasdau sau Abrud, unde gaseste esente de brad, stejar, fag, paltin sau cires pe care le foloseste cel mai des. Lemnul il cumpara gata uscat, pentru ca atelierul nu are cuptoare necesare pentru uscarea materialului.

In acest an, Rosca intentioneaza sa mai angajeze cativa someri, din randul absolventilor de liceu, pe care sa-i invete tainele meseriei de tamplar si sa obtina un profit de 150 de milioane de lei.



Mobilier de serie mica

Aflat aproape tot timpul in mijlocul angajatilor sai, patronul SC Grigore SRL, Grogore Rosca , crede ca pentru a face fata concurentei trebuie sa produca obiecte de mobilier de serie mica pe care sa le vanda prin intermediul magazinelor de specialitate.

"Le vom vinde la preturi accesibile pentru cumparatori, pentru ca ma intereseaza sa rulez banii cat mai repede. Trebuie sa castigam increderea clientilor si pentru asta vreau sa-mi pregatesc bine oamenii pe care ii voi angaja dupa probe de lucru nu tocmai usoare", a adaugat Rosca.



Comenzi de la biserici

Dupa ce primele obiecte sculptate pentru biserica Sfantul Vasile au fost executate, firma lui Grigore Rosca a primit comenzi si din partea altor lacase de cult. Au fost interesate de usi sculptate pentru altar si scaune pentru strana, bisericile din Branisca si din Micro 15 Deva.

Executarea acestor obiecte se face intr-o perioada destul de lunga de timp, din cauza faptului ca sculpturile care se realizeaza pe cea mai mare suprafata a lor sunt facute de catre un singur meserias .



Mobila si gimnastica



Deviza lui Jeppe Boock-Jensen este "investitii, investitii, investitii". Dar nu oricum. Omul de afaceri danez stie ca efectul e cu totul altul daca... muncitorii picteaza si fac gimnastica la serviciu.

Mai sunt cateva minute pana la ora 6. Sectia incepe incet-incet sa se umple cu muncitori. Ar trebui sa fie pe jumatate adormiti, dar, totusi, se-apuca de treaba. Masinile de cusut incep sa turuie si o tin tot asa, pana la prima pauza, de la ora noua.

Lucrul nu e usor. Cei 30 de angajati ai societatii Richter SRL din Oradea, cu capital integral danez, confectioneaza tapiterii pentru mobilier, destinate exportului. Chiar daca se lucreaza intr-un singur schimb si fiecare trebuie sa-si faca norma, munca este facuta cu drag. Aceasta, datorita unor inovatii aduse in decorul, dar si in programul de lucru al firmei.



Tablourile angajatilor

"Inainte de toate, trebuia sa le asiguram o atmosfera familiala. Cum salile de lucru sunt de obicei monotone, fiind masinile de cusut, am incercat sa aducem un pic de culoare in ele. Cum? Cu tablouri pictate chiar de angajatii firmei si de copiii acestora. Firma le-a pus la dispozitie toate materialele necesare realizarii picturilor. A mai trebuit doar ca ei sa dea dovada de un pic de creativitate", spune Alexandru Murvai, director de productie in cadrul societatii.

Astfel, s-a rezolvat si problema décorarii firmei, si cea a asigurarii unei atmosfere cat mai calde. Cele 15 picturi, realizate in cea mai mare parte de angajati, au fost expuse pe peretii din hala de lucru, din birouri si din holuri.

Fiecare lucrare are semnatura "pictorului" si reprezinta un obiect, un animal sau doar cateva dare de culoare, in functie de ingeniozitatea si sensibilitatea artistului.

"Scopul a fost sa le oferim muncitorilor un ambient de lucru cat mai placut, care sa se materializeze apoi in calitatea marfii", spune Murvai.



Gimnastica de serviciu

Desi muncitorilor li s-a parut la inceput cam ciudat, programul de lucru al societatii este, de fapt, unul obisnuit in Occident. Sistemul de lucru danez merge pe principiul de a-i atrage pe oameni la munca, pentru a da randamentul dorit.

Pentru realizarea acestui fapt, danezul Jeppe Boock-Jensen, administratorul firmei oradene, a utilat sectia de croitorie doar cu aparate profesioniste din import. Dar nu s-a oprit aici. "Forta de munca exista, doar muncitorii mai trebuia dezmortiti din cand in cand", spune Jensen.

Astfel ca, in fiecare zi, la ora 11 fara un sfert, angajatii firmei se pregatesc pentru... pauza de gimnastica kinetoterapeutica. Muncitorii se ghideaza dupa un tabel in care sunt prezentate cele 10 pozitii de baza pentru intretinerea muschilor incordati de lucru.

"Orele de gimnastica la locul de munca sunt la ordinea zilei in Danemarca, fiind organizate la indrumarea Asociatiei Kinetoterapeutice Daneze", afirma Jeppe.

Urmatoarea pauza - si ultima - a zilei este dupa-amiaza, la ora 14. Sfarsitul programului. Cand muncitorii isi iau bagajele si se indreapta spre casa. La o ora cand altii inca robotesc, extenuati si cu muschii incordati de-atata lucru...



Altfel de muncitor

Dumitru Bortis lucreaza la Richter din septembrie 2000. A facut parte dintre primii cinci angajati pe care firma i-a racolat pentru a putea sa-si inceapa activitatea.

Este genul de omul caruia, daca nu-i plac conditiile de lucru, nu se angajeaza. Barbatul spune ca nu mai stie al catelea loc de munca este cel actual. Dar ii place si va ramane.

"Ideea asta occidentala, cu tablourile noastre agatate pe perete si cu facutu' de gimnastica, va spun io, e tare buna! Ca sa ma inveseleasca, laga masina mea de cusut patronul a agatat tablourile pictate de copiii mei, Vladut si Corina".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO