ZF Transilvania

Sinteza Oradea a raportat pierdere pe primul trimestru

14.05.2004, 00:00 22

Combinatul chimic Sinteza Oradea a incheiat primul trimestru al anului cu o pierdere de 879,2 milioane lei(22.000 euro), comparativ cu profitul de 41,9 milioane lei inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Pierderea de pe primele trei luni ale anului a fost determinata, in opinia reprezentantilor companiei, de incetarea productiei in prima  luna a anului.
"In luna ianuarie fabrica a fost inchisa, de aici si pierderea din primul trimestru. Din februarie am inceput din nou sa vindem, iar din luna aprilie am reusit sa recuperam pierderile. Oricum, la sfarsitul anului vom fi cu siguranta pe profit", a declarat Sorin Pasula, directorul general al companiei.
In primul trimestru , Sinteza a realizat o cifra de afaceri de 31,2 miliarde lei (780.000 euro), in crestere cu 4,6% comparativ cu vanzarile din primele trei luni ale anului trecut.
In urma cu cateva zile, Sinteza a raportat achizitionarea a 94,3% din actiunile companiei Chimprod Oradea, din aceeasi industrie. "De pe  urma cumpararii companiei Chimprod, ne asteptam la o crestere a vanzarilor pe tot anul cu 90 - 100 miliarde lei, comparativ cu vanzarile de anul trecut", a comentat Pasula.
Pentru acest an, Sinteza estimeaza ca va realiza vanzari de 7 milioane euro.
Anul trecut, Sinteza a obtinut un profit net de 6,6 miliarde lei(184.000 euro), in scadere in lei cu 23,4% fata de profitul obtinut in 2002. Veniturile totale ale companiei au inregistrat o crestere de 18,6% atingand 162,5 miliarde lei(4,5 milioane euro). Pentru anul trecut compania nu va distribui dividende, desi in ultimii ani, Sinteza practicase o politica constanta in acest sens.
Sinteza Oradea produce pesticide, alaturi de mai multe marci de lacuri si vopsele, dar si sisteme complete de vopsire.
Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, care controleaza  51,6% din numarul total de actiuni.In ultima perioada , BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, a cumparat mai multe pachete de actiuni ale Sinteza, ajungand la o participatie de 5,1% in acdrul companiei. Intrarea BT Securities in actionariatul societatii, este vazuta de reprezentantii Sinteza ca un semn de incredere in activitatea companiei.
Actiunile Sinteza sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori, ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 1.690 lei/actiune, cotatie identica cu cea de la finalul sedintei precedente. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 1,8 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO