Ziarul de Duminică

CULISE DE TEATRU/ Spectacol cu puscariasi

CULISE DE TEATRU/ Spectacol cu puscariasi
09.12.2009, 14:46 54

Teatrul Metropolis si Administratia Nationala a Penitenciarelorimpreuna cu Centrul de Informare al Organizatiei Natiunilor Unitepentru România au prezentat ieri seara premiera pe tara a unuispectacol unic, un spectacol - eveniment ce marca ZiuaInternationala a Drepturilor Omului: Spune adevarul puterii. Vocidin intuneric, dupa un scenariu de Ariel Dorfman.

14 persoane private de libertate din PenitenciarelePloiesti si Târgsor au spusadevarul puterii. Realizat dupa unscenariu de Ariel Dorfman, pe baza marturiilor din volumul "Spuneadevarul puterii. Aparatori ai drepturilor omului care transformalumea", spectacolul aduce in fata publicului interviuri cu 51 depersonalitati de pe cinci continente, realizate de Kerry Kennedy peparcursul a doi ani, in vederea sensibilizarii opiniei publice cuprivire la suferinta celor care au luptat pentru respectareadrepturilor omului.

Cartea a fost tradusa si in romaneste de Editura Curtea veche siprezentata de Ziarul de Duminica in primavara acestui an. Cam totatunci (luna aprilie), expozitia de fotografie care a facutinconjurul lumii a ajuns si la Bucuresti. Era vorba despre nisteportrete ale unor personalitati care au schimbat istoria. KerryKennedy, nepoata presedintelui american John F. Kennedy, ainaugurat expozitia la Bucuresti.

Activitatilor desfasurate atunci li s-a mai adaugat si unspectacol de teatru la Palatul Cotroceni.

Scenariul piesei de teatru ii apartine lui Ariel Dorfman si sebazeaza pe marturiile celor 51 de personalitati intervievate deKerry Kennedy, veritabili martiri care "spun" lumii intregipovestea atrocitatilor la care au fost supusi in tarile deapartenenta pentru pacatul de a crede in drepturile si libertatilefundamentale ale fiintei umane.

Ca urmare a demersurilor initiate de Directia ReintegrareSociala, scenariul piesei a fost pus la dispozitia AdministratieiNationale a Penitenciarelor de catre Organizatia Robert F. KennedyFoundation of Europe Onlus, in vederea sustinerii uneireprezentatii de catre persoanele private de libertate. La 14 iulie2009 a avut loc preselectia la penitenciarele Ploiesti si Târgsor,iar din 17 iulie au inceput repetitiile la Penitenciarul Târgsor,aproximativ de doua ori pe saptamâna. Din 22 octombrie au inceputrepetitiile in Bucuresti, la Teatrul Metropolis.

Din aproximativ 29 de persoane private de libertate au fostselectionate 14: 13 actori (7 barbati si 6 femei) si ofemeie-sufleur. Toate persoanele isi executa pedeapsa in regimdeschis sau semideschis.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Casei Natiunilor Unite sise afla sub directa indrumare a Ancai Maria Colteanu, caresemneaza si regia acestui spectacol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO