Ziarul de Duminică

Marx se întoarce la poezie/ de Stelian Ţurlea

Marx se întoarce la poezie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

25.11.2011, 00:04 90

Răzvan Petrescu

Rubato

Editura Curtea veche

Volumul este o selecţie de proze scurte publicate în volume anterioare - mai precis în 1989, 1993, 1997, 2003. Toate au fost revizuite de autor. În final li s-a adăugat povestirea admirabilă "Jaf armat", neinclusă în volumele menţionate. Povestirea care dă titlul selecţiei a apărut în volumul "Eclipsa" din 1993. Cartea se încheie cu o selecţie de ecouri critice. Cum scria Alex Ştefănescu mai demult, "cartea poate fi citită ca o culegere de texte, unele atingând perfecţiunea, altele doar promiţând-o, dar poate fi cititiă şi ca un singur text, ca un flux de cuvinte, cu infinite şi neaşteptate modulaţii... Un concert de jazz din cuvinte."

Gheorghe Săsărman

Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan şi ale dosarului său

Editura Nemira

Romanul aduce în prim-plan soarta unui intelectual care parcurge drumul sinuos de la credinţa în idealurile comuniste la recunoaşterea amară a situaţiei reale dintr-o ţară încremenită sub teroarea dictaturii. Protagonistul, la care se recunosc elemente biografice ale autorului, nu se lasă recrutat de Securitate, îşi pierde locul de muncă şi părăseşte ţara, devenind obiectul unui dosar de urmărire informativă din care volumul reproduce textual documente. Născut în 1941 la Bucureşti, într-o familie de ardeleni, Gheorghe Săsărman a absolvit Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti în 1965, perioadă în care şi-a început activitatea publicistică. A publicat mai multe volume de proză (Cel mai recent volum pe care l-a publicat în România este Vedenii, 2007). În 1983 s-a stabilit la München.

Matei Vişniec

La masă cu Marx

Editura Cartea românească

Criticul literar Alex Ştefănescu scria cu ceva vreme în urmă că "reducerea la tăcere a poetului Matei Vişniec de către dramaturgul Matei Vişniec părea o crimă absurdă." Poetul admite acum, într-o măturisire pe una dintre clapetele copertei acestui recent volum, că "a iubit (poezia) cu furie, dar n-am iubit-o până la capăt... Între 1980 şi 1984 am publicat trei volume, cu febrilitatea unui om care trebuie să spună repede totul pentru că îşi simte sfârşitul aproape... Al patrulea volum a aşteptat însă 17 ani pentru a se constitui, iar al cincilea, volumul de faţă, încă 11 ani... Poezia revine din când în când în viaţa mea şi-mi cere să iau totul de la capăt." Volumul este ilustrat cu reproduceri după gravuri semnat de Anda Bădulescu, May Oana Isar, Joela Vişniec, Smaranda Isar, Izri Isar şi Mati Vişniec, apărute în ediţia bibliofilă bilingvă româno-franceză "Securi decapitate".

Ross Raisin

Ţara lui Dumnezeu

Editura Leda

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO