Ziarul de Duminică

PREVIEW / Se apropie Festivalul „Enescu"

PREVIEW / Se apropie Festivalul „Enescu"

In imagini: 1. Orchestre de la Suisse Romande; 2. Orchestre Nationale du Capitole de Toulouse

15.07.2009, 15:37 33

Mari solisti
Toate aceste concerte simfonice vor avea audiente de mii de oameni si vor oferi publicului prilejul intalnirii cu solisti de anvergura, romani sau straini, precum Remus Azoitei in Caprice Roumain pentru vioara si orchestra, Rudolf Buchbinder in Rahmaninov - Rapsodia pe o tema de Paganini op. 43, inegalabila Martha Argerich cu doua concerte in aceeasi seara (11 septembrie), Ravel – Concert pentru pian si orchestra in Sol si Prokofiev – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in Re bemol Major.
Vor mai putea fi ascultati Joshua Bell cu Simfonia Spaniola pentru vioara si orchestra de Lalo, Nikolai Lugansky, cu Beethoven - Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra, David Geringas cu Enescu - Simfonia concertanta pt. violoncel si orchestra, Dan Grigore cu Schumann - Concertul pentru pian si orchestra Helene Grimaud cu Rachmaninov - Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra, Nikolaj Znaider, cu Ceaikovski - Concertul pentru vioara si orchestra, Nelson Freire cu Brahms - Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra, Renaud Capucon cu Saint-Saens - Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra. Viviane Hagner cu Brahms - Concertul pentru vioara si orchestra in Re Major op. 77, Jean-Yves Thibaudet cu Liszt - Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra.
De multi dintre ei am auzit, pe unii in vom asculta pentru prima oara, in orice caz cota acestora este una pentru care ne invidiaza multe festivaluri europene.

Mari orchestre
Si pentru ca vorbeam de contextul festivalier, care este diferit de cel al stagiunii, la fiecare noua editie a festivalului, constat ca orchestrele romanesti scoase din contextul stagiunii canta altfel in fata unui public de mii de oameni, care in buna masura este unul care nu le-au ascultat in concertele obisnuite, dar este atras de aura de eveniment.
Si ne referim aici intai la concertul de deschidere a seriei simfonice din 8 septembrie, cu Filarmonica "George Enescu" dirijata de Maxim Vengerov, solisti Alexandru Tomescu – vioara, Horia Mihail – pian, Razvan Suma – violoncel in Triplul Concert pentru pian, vioara, violoncel si orchestra de Beethoven.
Orchestra Nationala Radio apare pe scena Salii Palatului pe 21 septembrie sub bagheta lui Asher Fisch cu un program spectaculos : Sinphonia de Berio (solisti Swingle Singers), "La Valse" de Ravel si Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra de Prokofiev cu Julian Rachlin.
Pe scena Salii Palatului vom asculta nume europene de rezonanta, atat in privinta orchestrelor, cat si a dirijorilor. Orchestra Filarmonica Radio France, dirijor Dmitrij Kitajenko va canta in serile de 9 si 10 septembrie Stravinski - Suita "Pasarea de foc", Sostakovici - Suita de balet nr.3 si Ceaikovski - Simfonia nr. 5. Royal Philharmonic Orchestra va evolua cu doi dirijori in cele doua seri, promitandu-se concerte de top cu Mussorgsky - Ravel – Tablouri dintr-o expozitie cu Charles Dutoit la pupitru (11 septembrie), si cu Saint-Saens - Simfonia nr. 3 in do minor "cu orga" si Ravel - Suita a II-a Daphnis si Cloe, dirijor Horia Andreescu (12 septembrie). Serile de 13 si 14 septembrie sunt girate de Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino dirijata de Roberto Abbado intr-un program Enescu - Simfonia nr. 2 in La Major si Mahler - Simfonia nr. 1 in Re Major si apoi de Cristian Mandeal cu Strauss - "Asa grait-a Zarathustra".
Philharmonia Orchestra din Londra va fi dirijata de Vladimir Ashkenazy si putea fi vazuta in serile de 15 si 16 septembrie, cu Debussy - Preludiu la dupa-amiaza unui faun si Marea si Sostakovici - Simfonia nr.8 "Stalingrad". Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra evolueaza in serile de 17 si de 18 septembrie cu Yuri Temirkanov si apoi cu Nikolai Alexeev ca dirijori, punctele de atractie fiind Ceaikovski - Simfonia nr. 6 "Patetica", Enescu - Suita nr. 2 in Do Major si Prokofiev - Suita "Romeo si Julieta".
Orchestra Regala Concertgebow din Amsterdam, dirijata de Mariss Jansons, va putea ascultata pe 19 septembrie cu Haydn - Simfonia nr. 100 "Militara" si Dvorak - Simfonia nr. 8. Sa nu uitam ca violonistul roman Liviu Prunaru este concert-maestrul acestei redutabile orchestre olandeze. Mariss Janosons revine ca dirijor pe 24 septembrie cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, in program Beethoven - Simfonia nr. 7, Wagner - Preludiu si Moartea Isoldei si Strauss - Suita "Rosenkavalier".
Mai recomandam reintalnirea cu Orchestre Nationale du Capitole de Toulouse dirijata de Tugan Sokhiev in serile de 22 si 23 septembrie cu Berlioz – Simfonia fantastica, Enescu - Suita a III-a "Sateasca" si Stravinsky – Le Sacre du Printemps. In concertele finale, pe 25 si 26 septembrie, este invitata Orchestre de la Suisse Romande cu Marek Janowski la pupitru (si aici concert-maestru este un roman, Bogdan Zvoristeanu), avand in program Franck - Simfonia in re minor, Enescu - Suita nr. 1 in Do Major si Brahms - Simfonia nr. 2 in Re Major.
Daca, parcurgand acest articol, ati avut impresia citirii unei dari de seama, va asigur ca motivul este acela ca mi-a fost greu sa fac o selectie mai dura. Pentru oricine asculta cu placere muzica clasica, toate concertele de mai sus nu trebuie ratate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO