Bănci și Asigurări

Băncile se bat pentru clienţii din IT, sănătate şi IMM. Scade apetitul pentru finanţarea din construcţii

Băncile se bat pentru clienţii din IT, sănătate şi...

Autor: Anelis Baciu

22.09.2016, 00:08 1349

Două treimi din bancheri spun că standardele de creditare pentru companiile din sectorul IT vor fi mai laxe decât anul trecut.

Băncile locale sunt tot mai interesate de creditarea companiilor mici şi mijlocii (IMM), precum şi a celor din sectorul IT, una din industriile cu cele mai mari rate de creştere în prezent, şi a companiilor care activează pe piaţa serviciilor medicale, arată un sondaj realizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) împreună cu compania de consultanţă EY.

Sondajul a fost efectuat pe baza unui chestionar trans­­­mis con­­­­du­ce­rii băn­ci­lor mem­bre ale ARB ca­re con­tro­lea­ză cir­ca 90% din activele to­tale ale sec­to­rului ban­car.

Aproximativ două treimi din bancheri spun că standardele de creditare pentru companiile din sectorul IT vor fi mai laxe decât anul trecut, în timp ce 40% din bancheri consideră că condiţiile vor rămâne la fel. Spre comparaţie, anul trecut mai puţin de jumătate din bancherii chestionaţi se aşteptau la relaxarea condiţiilor de creditare pentru companiile din IT. Interesul băncilor pentru finanţarea companiilor din IT vine în contextul în care acest sector s-a dezvoltat spectaculos în ultima perioadă.

În primul semestru „informaţiile şi comunicaţiile“ au crescut în volum cu 13%, peste comerţ (plus 12,5%), având cel mai puternic ritm de creştere dintre toate ramurile care participă la formarea produsului intern brut (PIB). Astfel, sectorul a contribuit la PIB cu 21 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, adică la fel ca agricultura şi construcţiile la un loc.

Un alt segment vizat de bancheri pentru creşterea finanţărilor este cel al serviciilor medicale, dar şi cel al companiilor mici şi mijlocii (IMM-uri). Aproximativ 70% dintre bancheri apreciază că standardele de creditare pentru IMM-uri vor fi mai puţin restrictive în acest an, comparativ cu doar 53% anul trecut. În cazul companiilor din piaţa serviciilor medicale, 56% din companii spun că standardele de creditare vor fi mai puţin restrictive, faţă de circa 40% în 2015.

Pe de altă parte, sectorul construcţiilor este în continuare ocolit de bănci, tot mai mulţi bancheri estimând o înăsprire a condiţiilor de creditare.

Dacă per ansambul aşteptările companiilor privind evoluţia creditării pe segmentul corporate sunt similare cu cele din 2015, estimările privind evoluţia creditării pe segmentul de retail sunt influenţate în sens negativ de introducerea legii privind darea în plată. Aproximativ 90% dintre bancheri se aşteaptă ca legea privind darea în plată să afecteze negativ creditarea ipotecară, iar 95% să ducă la scăderea preţului locuinţelor.

În ceea ce priveşte consolidarea sectorului bancar, jumătate din bancheri anticipează o consolidare de anvergură medie şi mare a industriei bancare în următorul an. Dacă luăm în calcul un orizont de timp mai mare de trei ani, aproximativ 90% din bancheri văd o contractare semnificativă a sistemului.

„E încurajator că 45% din bănci sunt interesate de achizi­ţionarea de active faţă de numai 32% în 2015. În ace­laşi timp, interesul pentru vânzarea de active a scăzut, doar 40% din bănci fiind intereste faţă de 59% în 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru par­te­neriate şi alte forme de asociere la 45% faţă de sub 15% în anii anteriori“, a precizat Gelu Gherghescu, partener şi lider al departamentului financial services în cadrul EY.

O altă previziune a bancherilor este stoparea procesului de restructurare în acest an, în condiţiile în care 70% dintre şefii de bănci spun că vor menţine numărul de angajaţi sau chiar vor creşte uşor efectivul de personal.

Odată cu menţinerea numărului de personal, vor rămâne constante şi cheltuielile cu salariile, ceea ce înseamnă că salariile din bănci nu vor mai creşte.

 

Cum văd bancherii evoluţia sistemului în care activează:

  • Scade interesul băncilor pentru vânzarea de active şi creşte interesul pentru achiziţionarea de active şi stabilirea de parteneriate
  • 30% din bancheri se aşteaptă la o consolidare de mare anvergură în următorii trei ani
  • Aproximativ 90% din bancheri se aşteaptă ca legea dării în plată să afecteze negativ creditarea, iar 95% să ducă la o scădere a preţului locuinţelor
  • Scade apetitul pentru creditarea în construcţii şi creşte apetitul pentru creditarea sectoarelor IT şi sănătate şi a segmentului IMM
  • 40% din bancheri se aşteaptă la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare faţă de 5% în 2015 şi doar 35% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite imobiliare faţă de 90% în 2015
  • 70% din bănci estimează să menţină sau să crească uşor numărul de angajaţi faţă de numai 45% în 2015
  • Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne similare cu 2015 sau vor creşte uşor
  • Majoritatea băncilor se aşteaptă la o îmbunătăţire a rezultatelor financiare

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO