Business Construct

Amenajari: Cum sa amenajezi gaz onul in stil englezesc

Amenajari: Cum sa amenajezi gaz  onul in stil englezesc

Un sistem de irigare performant costa intre 3,5 si 5 lei pe metrul patrat

26.06.2008, 20:38 157

Cele mai mari vanzari de produse de gradinarit sunt inregistrate in vestul tarii, in orase precum Timisoara sau Arad, si in Capitala, unde interesul pentru amenajarea gradinilor este mai ridicat decat in restul tarii.
"Daca ne luam dupa vanzari, dupa Capitala cele mai mari vanzari le inregistram in orasele din vestul tarii, precum Arad si Timisoara. De asemenea, vanzari mari inregistram si in Iasi si Bacau", a declarat Alexandru Marinescu, directorul executiv al Madex International, importatorul produselor Gardena.
Potrivit jucatorilor de pe piata amenajarilor de gradini si curti interioare, costurile pot varia de la cateva mii la cateva zeci de mii de lei, in functie de suprafata care urmeaza sa fie amenajata si de stilul dorit de proprietar. Costul mediu pentru amenajarea unui metru patrat de gradina este de aproximativ 10 euro, la care se adauga manopera.
"Costurile pentru intretinerea unui metru patrat de gazon sunt relativ mici. Spre exemplu un sistem de irigare performant costa intre 3,5 si 5 lei pe metrul patrat. Cu toate acestea, nu oricine poate planta si intretine
un gazon, chiar daca la o prima vedere operatiunea pare simpla. Tocmai din aceasta cauza, majoritatea romanilor care doresc sa aiba un gazon in fata casei, cel mai probabil vor apela la o firma de specialitate", afirma Marinescu.
Romanii nu sunt dispusi inca sa investeasca prea mult intr-un asemenea hobby. "Nu o sa vedem un roman care sa dea 1.500 sau 2.000 de lei pe o masina de tocat crengi. Mai avem de asteptat pana cand acest lucru sa se intample si pe piata locala", a subliniat reprezentantul Madex International.
Insa pe masura ce dezvoltatorii imobiliari incep sa se axeze mai mult pe constructiile pe verticala, companiile de profil estimeaza o usoara scadere a pietei articolelor de gradinarit.
Cresterea pretului la terenuri i-a determinat pe investitorii de pe piata imobiliara sa investeasca in constructia de apartamente in detrimentul proiectelor de vile, ceea ce ar putea conduce teoretic la o stagnare a pietei. Practic, piata uneltelor de gradina va continua sa creasca pentru ca s-a intensificat interesul pentru amenajarea spatiului verde din jurul locuintei.

Vanzari de peste 4 mil. euro
Dupa 14 ani de la intrarea pe piata a unuia dintre cei mai importanti producatori de articole de gradinarit din lume, compania germana Gardena, romanii incep sa se apuce sa-si amenajeze curtile si gradinile interioare.
"Educarea romanilor in ceea ce priveste amenjarea gradinilor si curtilor interioare cu gazoane de iarba sau plante decorative a inceput relativ tarziu, in urma cu doar trei, maximum patru ani, romanii nefiind pe atat de pasionati de gradinarit precum restul europenilor, in special vest-europenii", a declarat Marinescu. Nu atat lipsa pasiunii pentru gradinarit este motivul de baza, cat conditiile de trai specifice Romaniei, avand in vedere ca majoritatea populatiei a locuit sau locuieste la bloc.
Cu o cifra de afaceri de aproape 3,35 de milioane de euro, inregistrata in 2007, singurul importator al produselor de gradinarit Gardena, firma Madex International, estimeaza pentru acest an o crestere a afacerii de cel putin 20%, la peste 4 milioane de euro.
"Ne dorim ca in acest an sa inregistram o rata de crestere a afacerii cuprinsa intre 20% si 50%, rezultatul depinzand insa intr-o foarte mare masura de cat de cald va fi in aceasta vara", spune Marinescu.
Primele importuri de produse de gradinarit Gardena au avut loc in anul 1995, cand doar 1% din operatiunile Madex se concentrau pe distributia si comercializarea acestor produse. Dupa 13 ani, Madex a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata din Romania in distributia si comercializarea produselor de gradinarit, peste 80% din activitatile companiei ocupandu-se exclusiv de acest segment.
Pe piata autohtona, Madex mai este prezenta prin comercializarea de mobilier de gradina, marca Royal Garden si MWH Moebel-Ideem, precum si scule pentru constructii Staer si seminee La Nordica. Compania si-a diversificat operatiunile in urma cu 3 ani, cand a decis sa intre pe piata si cu alte produse destinate in special aceluiasi segment de consumatori.

Cele mai mari vanzari in magazinele de bricolaj
"Produsele noastre sunt destinate gradinaritului casnic, nu celui de tip industrial, iar cea mai mare pondere a vanzarilor pe care o avem este catre retaileri de dimensiuni mari, precum Bricostore, Praktiker, Hornbach sau bauMax", a adaugat Marinescu.
Directorul general a apreciat ca aproximativ 80% din vanzarile Madex se indreapta catre retaileri, in timp ce restul de 20% sunt efectuate catre firme specializate in amenajarea de gradini, precum si catre clienti persoane fizice.
"Spre deosebire de restul Europei, si in special spre deosebire de Germania, romanul prefera sa-si utileze gradina cu produse comercializate din astfel de magazine mari. In Germania sunt preferate asa-numitele 'garden centres', unde gasesti orice, de la unelte de gradina pana la seminte si plante decorative", a declarat Marinescu.
"Am incercat sa introducem si noi acest concept insa, dupa mai bine de 2 ani, timp in care am testat piata in diferite regiuni ale tarii, am renuntat la idee. Romanii pur si simplu cumpara doar plante din astfel de magazine."
Pe langa distributia si comercializarea de produse de gradinarit, compania condusa de Marinescu acorda si asistenta firmelor speciliazate in amenajarea gradinilor si curtilor interioare. "Pentru firmele specializate in amejanarea gradinilor organizam traininguri si oferim asistenta tehnica pe perioada desfasurarii lucrarilor. Aproximativ 20% din cifra noastra de vanzari se indreapta catre aceste firme, ponderea clientilor individuali fiind una extrem de scazuta".
In 2007 peste 500 de milioane de euro s-au cheltuit in Romania pe ferastraie, cuie, instalatii de climatizare si irigare sau greble si lopeti pentru intretinerea gradinilor, potrivit unor estimari din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO