Business Hi-Tech

România, pe locul 5 în Europa la reţelele de net fix de fibră optică

România, pe locul 5 în Europa la reţelele de net fix...

Autor: Ioana Nita

12.02.2015, 00:06 574
România ocupă locul cinci în topul ţărilor din Europa în ceea ce priveşte gra­dul de penetrare a internetului în rândul populaţiei, aproape 25% din gospodării având în prezent acces la internet prin reţele fixe de ultimă ge­ne­raţie prin fibră optică (de tip Fiber To The Home sau Fiber to the Building - FTTH şi FTTB), potrivit unui cla­sa­ment realizat de Consiliul Fiber-To-The-Home din Europa (FTTH Council Europe) pentru anul 2014. Pe podium s-au aflat Lituania, Suedia şi Letonia, unde ponderea gospodăriilor conectate la internet depăşeşte 30% din totalul popualţiei, în timp ce locul patru a fost ocupat de Rusia.
 
„Dacă ne uităm la top zece ţări, obser­văm că multe dintre acestea sunt state din estul Europei - Letonia, Ro­mâ­nia, Slovenia şi Rusia. Acestea nu aleg soluţii pe termen scurt, ci investesc în prezent foarte mult în tehnologia fiber-to-the-home“, a declarat Karin Ahl, preşedintele Consiliului European FTTH, în cadrul conferinţei de presă organizate ieri în Varşovia. Consiliul European FTTH este o organizaţie pro­fesională al cărei scop declarat este de a accelera implementarea reţelelor de comunicaţii prin fibră optică de ma­re viteză. În ceea ce priveşte tehnologia fiber-to-the-home (FTTH), prin inter­mediul căreia cablul de fibră optică ajunge până în casa utilizatorului de internet şi nu doar până în apropierea locuinţei (fiber-to the-cabinet), ceea ce oferă acces la viteze de internet mult mai mari (până la 1GB), datele arată că aproape 10% din populaţia României este conectată acum la internet prin reţele FTTH. Anul trecut, România s-a clasat pe locul 23 în topul FTTH, cu o pondere a persoanelor care aveau acces la internet prin intermediul teh­no­logiilor FTTB sau FTTH de doar 1,15% în totalul populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24