Business Internaţional

21:15, ora care va decide viitorul economic al lumii. În aşteptarea anunţului Fed privind un nou program de achiziţii, Bursa americană continuă să câştige teren

21:15, ora care va decide viitorul economic al lumii. În aşteptarea anunţului Fed privind un nou program de achiziţii, contractele futures pentru acţiunile tranzacţionate pe Wall Street indică creştere

Autor: Adrian Voicu

09.08.2011, 19:10 3396

Titlurile tranzacţionate la bursa de la New York au avansatputernic marţi, în aşteptarea unui comunicat al RezerveiFederale.

După ce luni a pierdut 5,6 procente - a şasea cădere procentualădin istoria sa - indicele Dow Jones Industrial a urcat cu 2,16%, cu23 de companii din cele 30 de componente pe plus.

Indicele Standard & Poor's 500 a câştigat de asemenea 2,78%,cu companiile financiare conducând trendul.

De asemenea, indicele Nasdaq Composite a avansat cu 3,51%.

Pentru fiecare acţiune care a înregistrat scădere, alte cinci auavut o evoluţie pozitivă.

Rezerva Federală americană ar trebui să anunţe astăzi acţiunilede politică monetară pe care le va lua pentru a proteja economiaamericană.

Întrebările de pe buzele tuturor sunt legate de nivelul la carese va ridica o a treia rundă de quantitative easing (achiziţie deactive). Întâlnirea care are loc astăzi nu va fi urmată de nicioconferinţă de presă, dar instituţia americană va prezenta uncomunicat de presă.

Investitorii aşteaptă comunicatul de la finalul unei şedinţe aRezervei Federale a SUA (Fed), programată marţi, pentru indiciiprivind modul în care banca centrală ar putea combate prăbuşireapieţelor, cauzată de temerile că economia ar putea intra într-onouă recesiune.

Luni, în prima şedinţă după ce Statele Unite şi-au pierdutratingul "AAA", maxim posibil, din partea agenţieiStandard&Poor's, bursele au înregistrat scăderi masive, iarindicele S&P 500 a avut cel mai mare declin din decembrie2008.

Atât S&P cât şi Nasdaq au pierdut peste 6%, iar indicele Dowa scăzut cu peste 5%, în contextul celui mai mare volum detranzacţionare din mai anul trecut. Indicatorul CBOE Volatility,care măsoară volatilitatea de pe burse, a urcat cu 50%.

Productivitatea muncii, în scădere

Un alt anunţ făcut astăzi de adminitraţia Obama ar putea afectaevoluţia pieţei bursiere americane. Astfel, productivitatea dincompaniile americane a scăzut în al doilea trimestru, cifrelepentru primul trimetru fiind revizuite de asemenea în scăderepentru a arăta o creştere a costului muncii.

În trimestrul doi, rata anuală a productivităţii, ajustatăsezonier, a scăzut cu 0,3%. Pentru primul trimestru rataproductivităţii a fost revizuită în scădere indicând un declin de0,6% faţă de datele anterioare care indicau o creştere de 1,8%.

Economia americană nu a mai avut două trimestre consecutive descădere a productivităţii din a doua jumătate a anului 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels