Business Internaţional

Bijuteriile italiene ies din gratiile americanilor

14.10.2003, 00:00 56



Vanzarile de bijuterii italiene din aur pe piata din Statele Unite s-ar putea reduce cu aproape 50%, in cursul acestui an, din cauza stocurilor ridicate acumulate de importatorii americani, a aprecierii monedei europene si a declinului economic din SUA.



"Am luat legatura cu importatori importanti, in perioada iulie-septembrie, si acestia ne-au informat ca dispun de multe bijuterii de aur produse in Italia. In aceste conditii, partenerii nostri nu sunt dispusi sa realizeze noi achizitii", a declarat Alessandro Biffi, presedintele gruplui Federorafi, care reprezinta firmele italiene care vand astfel de bijuterii.



In plus, importatorii trebuie sa plateasca din ce in ce mai mult pentru, din cauza aprecierii sustinute a monedei unice europene fata de dolar.



Industria italiana al bijuteriilor din aur este deja supusa unei competitii intense din partea producatorilor din alte state, care si-au imbunatatit calitatea produselor si si-au diversificat oferta.



Mai mult, firme din Turcia sau India au costuri de productie mai mici, datorita fortei de lucru ieftine.



Italia este cel mai important exportator de bijuterii din aur din lume si cel mai mare consumator european de pietre pretioase. Aproape trei sferturi din productia de bijuterii este destinata exportului, iar Statele Unite sunt cel mai important partener, adjudecandu-si o treime din vanzarile italiene.



Potrivit datelor prezentate la targul de bijuterii de la Vicenza, exporturile italiene de bijuterii din aur si argint au scazut cu 35%, in prima jumatate a anului, comparativ cu intervalul corespunzator din 2002.



Andrea Turcato, secretar general la targul de la Vicenza, a apreciat ca cererea nu da semne de redresare, desi criza provocata de epidemia de pneumonie atipica si razboiul din Irak au luat sfarsit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO