Business Internaţional

Hong Kong renunta la o afacere in fasa: Disneyland

04.06.2003, 00:00 13

Guvernul Hong Kong-ului si-ar putea scoate la vanzare cota detinuta in cadrul francizei din Hong Kong a Disneyland care se afla in prezent in constructie.
Conform ziarului Wen Wei Po, care este considerat a urma indeaproape linia guvernului chinez, planul respectiv face parte dintr-un amplu program de vanzare de active prin care se incearca tinerea sub control a deficitului bugetar foarte mare. Guvernul nu a confirmat stirea, desi vanzare de active in sine este un fapt cunoscut.
O purtatoare de cuvant, insa, a declarat ca guvernul este consiliat de mai multe banci in legatura cu vanzarea respectiva. Wen Wei Po a declarat ca in afara de Hong Kong Disneyland lista activelor ce vor fi vandute include creditele ipotecare acordate functionarilor publici, parcul tematic Ocean Park si diferite investitii in domeniile transportului, proprietatii si turismului.
Constructia Hong Kong Disneyland, cu o valoare de 1,8 miliarde de dolari, este inca in faza incipienta, fiind lansata in luna ianurie a acestui an.
Data la care ar trebui finalizata constructia este anul 2005, parcul urmand a deveni al cincilea parc tematic Disney din lume dupa cele din Florida, California, Tokio si Paris.
Guvernul detine in prezent 57% din cadrul proiectului, insa gasirea unui cumparator nu se va dovedi a fi usoara, au avertizat analistii.
"Nu va fi probabil foarte rentabil in primii ani, iar acesta este un proiect pe termen lung," a declarat George Leung, economist-sef in cadrul HSBC din Hong Kong.
Insa, dupa cum a remarca economistul Marvin Wong din cadrul Merrill Lynch, "Totul are un pret, astfel incat daca guvernul se va decide sa-si vanda cota din cadrul Disney la un pret modest, multi vor fi interesati".
Guvernul a vandut deja credite ipotecare acordate functionarilor publici in valoare de 4,8 miliarde de dolari Hong Kong, speculatiile legate de urmatoarele vanzari concentrandu-se asupra unor active cum ar fi Airport Authority, a carei valoare se ridica conform unor estimari la 36-38 miliarde de dolari Hong Kong.
Dupa un deficit de 61,7 miliarde de dolari Hong Kong in 2002, deficitul acestui an este prognozat a se ridica la 68 miliarde de dolari, sau 5,5% din valoarea produsului intern brut. In acelasi timp, unii economisti au avertizat ca raporarea monedei Hong Kong la dolarul american ar putea fi amenintata.
Unii au sugerat posibilitatea de a se profita de actualele rate scazute ale dobanzii pe plan global pentru lansarea unei noi emisiuni de obligatiuni pentru a acoperi deficitul.
In anul 2003, cresterea economica este prognozata a atinge 1,5%, o cifra mentinuta de guvern in ciuda efectelor negative ale epidemiei de pneumonie atipica.
Totusi, si aceasta cifra este cu mult sub nivelul performantelor inregistrate in trecut de catre Hong Kong.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO