Business Internaţional

Posibil caz de creştere artificială a preţului metalelor: Un singur cumpărător deţine cea mai mare parte a cuprului aflat în depozitele London Metal Exchange

Autor: Adrian Voicu

02.12.2010, 14:24 18

Un cumpărător a cărui identitate nu este cunoscută deţine maimult de jumătate din rezervele de cupru aflate în depozitele burseide metale de la Londra (London Metal Exchange - LME), informeazăWall Street Journal.

Conform publicaţiei, traderul deţine între 50% şi 80% dinrezerva de 355.750 de tone aflată în depozitele LME. Valoareatotală a cuprului deţinut de trader este estimată la 1,5 miliardedolari.

"Este incredibil de mult cupru; sunt incredibil de mulţi bani",a declarat pentru WSJ Charles Swindon, director în cadrul RJHTrading, care se ocupă de tranzacţia de metale şi administreazăconturi ce reprezintă 1% din cantitatea globală de metale.

Este neclar care a fost cauza care a dus la crearea unei astfelde rezerve, ţinând cont de faptul că de obicei între producătoriide cupru şi consumatori au loc tranzacţii directe, la bursăapelându-se doar în ultima instanţă.

Conform publicaţiei există dovezi că poziţia dominantă deţinutăde traderul respectiv conduce la o creştere a preţului metalului,preţul cuprului continuând să crească în ciuda aprecierii dolarului(de obicei, cele două au o evoluţie inversă).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO