Companii

Hans Rosenstock: Orice investitie realizata trebuie sa aduca un profit

26.04.2006, 00:00 17

Hans Ludwig Rosenstock, 45 de ani, este directorul operational (COO) al combinatului siderurgic Mittal Steel Galati de aproximativ un an.

"Nu as putea spune ca exista o fisa de post concreta a functiei mele. Eu sunt tehnicianul-sef al acestui combinat si, prin urmare, trebuie sa ma ocup de toate aspectele legate de acest lucru", spune Rosenstock.

Grupul anglo-indian Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume, este de cinci ani proprietarul combinatului siderurgic de la Galati.

"Trebuie sa gandesc produsul viitorului, sa lucrez cu clientii, sa transform aceasta organizatie intr-una orientata catre consumator si sa fac bani. Clientii sunt singurii care iti dau bani", afirma directorul de operatiuni al combinatului.

"De la inceputul anului am implementat un sistem de bonusuri. Orice angajat poate sa primeasca prime pana la 25% din salariu lunar in functie de mai multe considerente. Conteaza calitatea muncii in primul rand, dar si cantitatea", spune Rosenstock.

"Insa, daca intr-o anumita unitate are loc un accident fatal, nici un salariat din acea unitate nu mai primeste bonusuri luna aceea. Nu accept accidente fatale in unitatile de productie. Fiecare angajat trebuie sa se intoarca acasa in siguranta", explica directorul de operatiuni la Mittal Steel Galati. El adauga ca masura a fost introdusa pentru ca angajatii sa constientizeze importanta sigurantei muncii in procesul de productie.

"Singurele investitii din care nu extragem profit propriu-zis sunt cele de mediu si de siguranta a muncii. In rest, orice investitie realizata trebuie sa aduca un profit, iar noi trebuie sa dovedim acest lucru", a mai spus Rosenstock.

Mittal Steel Galati (fost Sidex), sub management indian, a realizat cel mai mare profit din istorie in 2004, in valoare de 429 de milioane de dolari (350 de milioane de euro), la o cifra de afaceri de 2,1 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro). Doua treimi din afaceri reprezinta exporturi, iar restul inseamna livrari catre piata interna.

In prezent, 17.600 de angajati lucreaza la Mittal Steel Galati.

Mittal Steel si-a construit unul dintre cele mai mari portofolii private din Romania, avand pe langa combinatul din Galati unitati de productie la Hunedoara (fosta Siderurgica), Iasi (Tepro), Roman (Petrotub) si operatorul portuar Romportmet Galati.

Indienii de la Mittal Steel au preluat in 2001 Sidex Galati, una din gaurile economiei romanesti, care inregistra pierderi de un milion de dolari pe zi pe vremea cand era in portofoliul statului roman.

Indienii au preluat pachetul majoritar la Sidex Galati in cadrul unei tranzactii totale de 500 mil. $, din care 70 mil. $ a insemnat pretul pe actiuni, iar diferenta - datorii preluate si program de investitii. Rezultatele din 2004 au fost posibile intr-o conjunctura externa foarte favorabila, cand cotatia otelului s-a mentinut la valori mari. Situatia nu s-a mai repetat insa anul trecut.

"Piata incepe sa isi revina. Preturile vor creste, iar pe la jumatatea anului cred ca efectul 2005 nu se va mai face resimtit", estimeaza managerul german. "Faptul ca activam pe o piata fragmentata ne va tine in permanenta in acest ciclu al otelului. Stabilizarea acestei evolutii oscilante se poate realiza doar prin consolidare la nivel global. De aici, iti iei posibilitatea de a reactiona", a adaugat reprezentantul Mittal Steel Galati.

Initial, planurile pe 2005 ale indienilor de la combinatul din Galati vizau o majorare a productiei fata de nivelul din 2004, de 5 mil. tone, insa situatia de pe piata internationala a schimbat strategia Mittal Steel la nivel global.

Astfel, combinatul de la Galati a inregistrat o scadere a productiei de aproximativ 16%, pana la un nivel de 4,2 milioane de tone comparativ.

La un pret mediu pe piata internationala de 600 $ pe tona, afacerile Mittal Steel Galati pe 2005 s-ar putea situa in jurul valorii de 2,5 miliarde de dolari (2,1 mld. euro).

Aceasta cifra poate varia insa in functie de mai multi factori, cum ar fi structura vanzarilor pe categorii de produse sau preturile de livrare contractate de companie.

Reducerea productiei din 2005 la Galati a intervenit intr-un context global pe fondul acumularii de stocuri de partea traderilor care incercau sa se protejeze in cazul cresterii preturilor.

Munca intr-un combinat de talia Mittal Steel Galati are o particularitate. Desi exista un plan zilnic de productie, modificarile de comenzi sunt cele care fac regula.

"Este o munca provocatoare, dar nu spectaculoasa. Modificarile comenzilor au devenit un fel de rutina zilnica", spune directorul de operatiuni al combinatului.

"In martie, anul trecut, am trecut la indeplinirea unei comenzi foarte tarziu. A trebuit sa oprim practic alte activitati care nu erau direct legate de aceasta comanda pentru a putea sa ne incadram in termenul stabilit. Amanarea temporara a unor activitati si folosirea puterii in alta parte este o practica destul de inradacinata in industria otelului", precizeaza Rosenstock. Nu provocarile legate de mediul de lucru sunt cele care i-au ridicat probleme directorului german. Industria otelului este o lectie bine invatata.

La Galati lucreaza o echipa internationala formata din indieni, romani, mexicani, germani.

"Este o provocare uriasa sa faci o astfel de echipa sa mearga", spune directorul de operatiuni german de la Mittal Steel Galati.

"Am venit in Romania cu mentalitatea mea germana. Mi-a luat ceva timp sa ma adaptez, sa devin manager eficient. Cea mai mare provocare a fost sa ma adaptez stilului de lucru", mai spune Rosenstock.

Inainte de venirea in Romania, Rosenstock a lucrat pentru Mittal Steel la Duisburg, Germania. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO