Companii

​Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Depinde de comercianţi cu cât vor scădea preţurile. Transmisia reducerii TVA asupra preţurilor va fi probabil redusă, în jurul lui 50%

​Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal:...

Autor: Claudia Medrega

07.04.2015, 18:15 441

Reducerea TVA la produsele alimentare cu 9% se va reflecta la nivelul preţurilor la alimente, dar transmisia va fi probabil doar parţiala fiind greu de spus cât din reducerea TVA se va transmite în preţul final al produselor alimentare. Dacă în cazul majorării TVA de la 19% la 24% transmisia a fost de 65-70%, în cazul scăderii TVA transmisia asupra preţurilor va fi probabil mai mică (probabil în jurul lui 50%), în condiţiile în care assistăm deja la o revigorare puternică a cererii de consum, apreciază Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

El afirmă că reducerea TVA la produsele alimentare cu 9% are în primul rând un caracter social.

Guvernul a decis astăzi că toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică vor avea TVA de 9% de la 1 iunie.

În ceea ce priveşte impactul reducerii TVA asupra reducerii evaziunii fiscale, şeful Consiliului Fiscal apreciază că s-ar putea vedea efecte doar în cazul intensificării controalelor Fiscului. “Nu există o garanţie că scăderea de taxe aduce automat şi reducerea evaziunii fiscale. Avem experienţă cu reducerea TVA la pâine, unde datele furnizate de ANAF nu indică o reducere a evaziunii fiscale (numărul de deconturi depuse a scăzut cu peste 7%, iar încasările la TVA au scăzut cu peste 55%, în condiţiile unei creşteri de peste 10% a pieţei de profil)”.

Sustenabilitatea reducerii TVA trebuie analizată în contextul spaţiului fiscal existent şi prognozat pe termen mediu, susţine Dumitru.

“Pe partea de venituri s-a înregistrat o îmbunătăţire a încasărilor pe primele 3 luni faţă de nivelul programat, dar ar trebui să avem o înţelegere clară a factorilor care explică acest lucru. Mare parte din  supraperformanţa la venituri este explicată de rambursările anticipate de TVA. În decembrie 2014 au fost realizate rambursări anticipate de TVA de 1,5 mld. lei. Dacă eliminăm din plusul de încasări bugetare aceste rambursari în avans, rămâne o sumă încasată în plus de peste 1,5 mld. lei care nu este clar daca reflectă o colectare mai bună (o reducere a evaziunii fiscale) sau o evoluţie mai bună a încasărilor datorate evoluţiei mai bune decât aşteptările a bazelor macroeconomice (în principal a consumului)”.

Pe partea de cheltuieli există o sub-execuţie puternică, în principal la investiţii, unde scăderea este în continuare una foarte amplă. Evident că o reducere majoră a taxelor poate fi compensată cu o reducere corespunzătoare a cheltuielilor bugetare, în special a investiţiilor publice. Acestea din urma au scăzut oricum foarte mult în ultimii ani (anul trecut am avut un nivel al investiţiilor publice la minimul ultimilor 7 ani).

“Întrebarea este dacă este dezirabilă o astfel de abordare. Există lucrări de infrastructureă absolut necesare (în special infrastructura rutieră) care crează blocaje majore pentru creşterea economică pe termen mediu şi lung şi unde implicarea statului este esenţială (implicarea privata poate fi cel mult doar una în parteneriate public-privat)”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels