Companii

Petrom intra in forta pe o piata de 9 mld. euro: energia electrica

Petrom intra in forta pe o piata de 9 mld. euro: energia electrica
24.05.2009, 15:15 24

Petrom, singurul producator local de petrol si gaze naturale, a obtinut la sfasitul saptamanii trecute si licenta de furnizare pentru energie electrica din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, Petrom isi face oficial intrarea pe piata energiei, unde cei mai importanti 25 de jucatori au raportat in 2007 afaceri cumulate de peste 8,5 miliarde de euro.
"Ieri (joi, 21 mai) le-am acordat licenta de furnizare de energie electrica", a declarat Petru Lificiu, presedintele ANRE.
Licenta are o valabilitate de doi ani, timp in care Petrom poate actiona pe piata ca orice alt trader de energie electrica. Astfel, compania poate incheia contracte de vanzare-cumparare cu producatori de energie electrica sau cu alti titulari de licente, poate importa energie, poate sa vanda energie catre alti consumatori eligibili sau poate exporta electricitate. Licenta de furnizare ii este necesara companiei, avand in vedere investitia pe care intentioneaza sa o realizeze pe platforma rafinariei Petrobrazi.
 
Jumatate de miliard de euro pentru productia de energie
Petrom ar urma ca pana la inceputul anului 2012 sa finalizeze o investitie de 500 mil. euro intr-o unitate de producere a energiei electrice de 860 MW, mai mare decat un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda. Centrala urmeaza sa fie alimentata cu gaze din productia interna a Petrom, iar potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei, aceasta va furniza circa 8-9% din consumul anual al Romaniei.
Chiar daca licenta de furnizare de energie electrica are un termen de valabilitate de doi ani, adica pana in 2011, aceasta era necesara pentru companie pentru a se putea familiariza cu platformele de tranzactionare ale energiei electrice.
"Un subiect important pentru 2008 a fost infiintarea unei organizatii puternice de comercializare si vanzari. Activitatea de baza pentru aceasta organizatie va fi comercializarea energiei electrice, avand ca suport capacitatile detinute de companie, emisiile de CO2 si produse financiare derivate. Strategia de vanzari este in lucru si va fi finalizata in 2009.
Nucleul acestei organizatii a fost creat la inceputul anului 2008 prin angajarea unei echipe care a inceput activitatile de pre-marketing si a identificat deja oportunitati de comercializare si vanzare.
In acest sens, au fost semnate cateva scrisori de intentie cu potentialii parteneri de afaceri", se precizeaza in rapotul anual al Petrom.
 
Investitia, asigurata prin imprumuturi
In ceea ce priveste finantarea pentru acest proiect, Petrom deja a facut rost de 400 mil. euro prin intermediul unor banci, restul pana la 500 mil. euro urmand sa fie acoperit prin cash-flowul companiei. Astfel, Petrom a semnat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acordarea unui credit de 200 mil. euro exlcusiv pentru centrala de la Brazi, in timp ce inca 200 mil. euro urmeaza sa fie alocati de catre Banca Europeana de Investitii (BEI).
In afara de proiectul centralei electrice de la Brazi, Petrom si-a anuntat inca de anul trecut intentia de a intra si pe segmentul energiilor regenerabile.
"Romania are un potential deosebit pentru energie eoliana, iar Petrom ar putea avea un avantaj competitiv prin echilibrarea potentialului dintre energia eoliana si ciclul combinat pentru turbina cu gaz. In consecinta, ne concentram pe proiectele de energie eoliana ca tip preferat de energie regenerabila", se mai arata in raportul Petrom.
Compania, care are in structurile sale peste 30.000 de angajati, a raportat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri de
3 mld. lei (703 mil. euro), in scadere cu 18% fata perioada similara de anul trecut, si un profit net de 506 mil. lei (118,5 mil. euro), in scadere cu 48% fata de primele trei luni din 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO