Companii

Sinteza cere bani de la actionari

24.02.2005, 00:00 18

Compania Sinteza Oradea, specializata in productia de pesticide, va propune actionarilor societatii majorarea capitalului social cu peste 33 miliarde de lei (0,9 milioane de euro) prin aport in numerar al actionarilor.



Acestia vor avea dreptul sa subscrie actiuni la pretul de 1.500 lei/actiune, egal cu valoarea nominala, dar sub pretul la care titlurile Sinteza sunt in prezent cotate la Bursa de Valori.



Pe fondul anuntului legat de majorarea de capital, actiunile Sinteza au castigat ieri peste 14%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 4.450 lei/actiune.



Fondurile obtinute in urma majorarii vor fi folosite in principal pentru finantarea programelor de mediu ale companiei, dar si pentru asigurarea resurselor pentru investitiilor pe care Sinteza le va derula in acest an, si totodata pentru finantarea activitatii curente. "Cea mai mare parte a banilor obtinuti vor fi folositi pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu", a comentat Sorin Pasula, directorul general al Sinteza.



Societatea are planificate investitii in acest an de 0,9 milioane de euro, finantarea acestora urmand sa fie asigurata atat din resurse proprii, cat si din majorarea de capital. "Investitiile vor viza retehnologizarea companiei", a spus Pasula.



Actionarii Sinteza care vor figura in registrul actionarilor la data de inregistrare ce va fi hotarata de AGEA vor avea dreptul sa subscrie o actiune noua pentru fiecare doua actiuni detinute. Perioada de exercitare a dreptului de preferinta este cuprinsa intre 18 aprilie si 18 mai, titlurile ramase nesubscrise urmand sa fie oferite ulterior dupa principiul "primul venit, primul servit" actionarilor inregistrati la data de inregistrare.



Titlurile care nu vor fi subscrise dupa expirarea perioadelor de subscriere vor fi anulate. Sinteza a achizitionat anul trecut peste 90% din actiunile Chimprod Oradea, o societate producatoare de intermediari pentru industria farmaceutica si alimentara, impreuna cu aceasta formand din 2004 Grupul Sinteza.



Acest grup a obtinut anul trecut un profit net de aproximativ 0,2 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de rezultatul din 2003.



Vanzarile companiei au inregistrat o usoara scadere, cifrandu-se la 3 milioane de euro. Cea mai mare pondere in cifra de afaceri a grupului Sinteza este detinuta de vanzarile Sinteza, care reprezinta circa 60% din afacerile totale, in timp ce Chimprod detine restul de 40%.



Sinteza produce pesticide, alaturi de mai multe marci de lacuri si vopsele, produse farmaceutice, ambalaje metalice si din hartie, dar si sisteme complete de vopsire. Vopselele cuprind atat sortimente de protejare a suprafetelor impotriva intemperiilor si coroziunii, cat si produse cu scop decorativ. In proportie de 65-70%, clientii Sinteza provin de pe piata interna.



Sinteza este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine un pachet de peste 51,6% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO