Eveniment

Americanii au cheltuit deja trei milioane de dolari la Constanta

14.03.2003, 00:00 30

Armata americana a cheltuit pana in prezent, la Constanta, trei milioane de dolari, a declarat, ieri, la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, colonelul Steven Dreyer, comandantul contingentului SUA in Romania, apreciind ca acesta este un lucru pozitiv pentru statul roman.
El le-a spus ziaristilor invitati pentru prima oara de la sosirea americanilor la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu ca in zona nu exista avioane de lupta sau personal de atac, dar a apreciat ca, daca pista aeroportului rezista la avioane C 17 Globe Master, atunci rezista la orice.
Colonelul Dreyer a declarat ca nu cunoaste numarul exact al trupelor americane aflate la Kogalniceanu, dar a apreciat ca este vorba despre aproximativ o mie de persoane, insa acestea vin si pleaca mereu. Exista in baza echipamente, camioane, corturi, generatoare de curent, care sunt necesare militarilor oriunde s-ar deplasa, a spus sursa citata.
Seful centrului de presa american, maiorul Tim Nye, a subliniat ca baza Mihail Kogalniceanu este un pod de legatura pentru avioanele cargo care transporta resurse si echipamente si care vor fi trimise "mai departe" daca va fi necesar.
Oficialii americani au mai declarat ca, alaturi de partea romana, vor imbunatati conditiile din baza Kogalniceanu. Ei au explicat ca este vorba despre lucrari la drumuri de acces, la unele cladiri si comunicatii.
Activitatile din baza Kogalniceanu sunt similare cu cele din baza Sarafovo din Bulgaria, a declarat colonelul Steven Dreyer. El a mai precizat ca zilnic au loc trei-patru aterizari, iar uneori pot fi mai multe.
Colonelul Dreyer a precizat ca a fost adusa o echipa care sa verifice pista aeroportului, aratand ca, deocamdata, conditiile de aterizare sunt bune, dar ca echipa va continua evaluarea.
Americanii sunt multumiti de hrana oferita de romani, nici un soldat american neavand, pana acum, probleme de sanatate. "Cainii romanesti nu inteleg engleza", a spus Dreyer referindu-se la incidentul cand doi soldati americani au fost muscati de caini vagabonzi.
Oficialii americani sustin ca in zona nu se fac antrenamente militare, dar ca in perioada urmatoare va fi selectat unul dintre poligoanele din apropiere (Babadag sau Midia) pentru asemenea activitati. Deocamdata, in baza se desfasoara doar activitati care tin de aterizarea sau decolarea avioanelor, de descarcarea echipamentelor, preluarea si transportarea lor in zone special amenajate.
Capitan-comandor Tiberiu Fratila, ofiter Relatii Publice MApN, a declarat ca in urmatoarea perioada la baza Mihaill Kogalniceanu vor fi aduse si aparate Mig 21 Lancer care vor inlocui aparatele Mig 29, scoase din uzul operational. El a precizat insa ca sosirea acestora nu are nici o legatura cu prezenta trupelor americane si nu impiedica buna desfasurare a activitatilor fortelor americane si romane in zona.
Avioane de transport Hercules si elicoptere americane se afla la baza aeriana Mihail Kogalniceanu din Constanta. Numarul exact al militarilor americani este dificil de stiut, insa estimari facute de mai multe surse, citate de Mediafax, arata ca ar fi vorba de 3.000-4.000 de persoane.
In statiunea estivala Mamaia, sosirea americanilor a fost o adevarata mana pentru industria hoteliera, circa zece hoteluri fiind deja puse la dispozitia ofiterilor americani.
In paralel, ofiterii americani au inspectat mai multe poligoane de manevra, printre care cel de la Babadag, la 80 de kilometri nord de Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO