Eveniment

AVAB, obligata sa plateasca 49 mld. lei feneistilor

02.07.2003, 00:00 21



Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va trebui sa plateasca 49 de miliarde de lei (circa 1,3 milioane de euro) investitorilor Fondului National de Investitii (FNI). Asa au hotarat judecatorii bucuresteni care au admis actiunea comuna a 395 de investitori, aceasta sentinta fiind prima care da castig de cauza pagubitilor FNI.



AVAB insa contesta hotararea magistratilor considerand-o ca fiind nelegala si anunta ca va ataca cu recurs.



"Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat una dintre cele mai surprinzatoare sentinte in litigiile avand ca obiect pretentii ale investitorilor la FNI decurgand din contractul de fidejusiune/cautiune (asociere - n.r.) incheiat in anul 1999 de Camenco Petrovici (fostul presedinte CEC - n.r.) cu FNI si Sov Invest", spune AVAB. Autoritatea sustine ca acest contract garanta plata valorii de rascumparare a unitatilor de fond in cazul cand se constata imposibilitatea de plata datorata riscurilor la care sunt supuse fondurile deschise de investitii - riscul de plasament, riscul de piata si riscul de randament. "Imposibilitatea de plata in care se afla in prezent FNI se datoreaza fraudei si nu unuia dintre riscurile mentionate", spune AVAB. "O astfel de sentinta este cu atat mai surprinzatoare cu cat este cunoscut faptul ca recent organele de urmarire penala au dispus masuri cu privire la stabilirea cu exactitate a pagubelor cauzate investitorilor FNI, a persoanelor vinovate si a contributiei fiecareia dintre acestea la producere prejudiciului", mai spune AVAB.



Autoritatea a fost desemnata, anul trecut, de catre Curtea Constitutionala, drept institutia care va raspunde in cazul in care contractul de fidejusiune/cautiune dintre CEC si FNI va fi pus in aplicare. De asemenea, AVAB a fost desemnat administrator al fondului pentru ajutor financiar al investitorilor FNI, calitate in care a platit anul trecut peste 25 miliarde lei.



La jumatate lunii mai, procurorii au dispus efectuarea unei noi expertize financiar-contabile in dosarul privind prabusirea FNI, in urma careia anchetatorii ar urma sa identifice responsabilitatea fiecareia dintre cele 13 persoane cercetate in acest caz. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO