Eveniment

BNR taie marti 0,25% din dobanda-cheie, spun analistii. Vor scadea si bancile ratele la credit?

BNR taie marti 0,25% din dobanda-cheie, spun analistii. Vor scadea si bancile ratele la credit?
02.05.2010, 23:08 51

Majoritatea analistilor se asteapta ca Banca Nationala sa reducadobanda-cheie cu numai un sfert de punct procentual, pana la 6,25%pe an, in sedinta de politica monetara de maine, date fiindincertitudinile privind preturile administrate si alecombustibililor, criza datoriilor din Europa si stoparea tendinteide apreciere a leului. De la inceputul anului, dobanda BNR a scazutcu un punct si jumatate.

"Banca centrala ar putea taia dobanda la un minim record de6,25% pe an. Cresterea preturilor administrate si a cotatieipetrolului pe pietele internationale este riscul principal carepoate aparea in urmatoarele luni, in timp ce o productie agricolabuna si stabilizarea cursului la 4,1 lei/euro ar putea diminuapresiunile inflationiste", apreciaza Eugen Sinca, analist in cadruldepartamentului de cercetare al BCR.

Raiffeisen si ING Bank se asteapta, de asemenea, la o reducerecu un sfert de punct procentual a dobanzii-cheie, apreciind ca rataanuala de crestere a preturilor se va situa pana la finele anuluiundeva intre 4,2%-4,9%, peste nivelul de 4,2% inregistrat inmartie.

In schimb, analistii Barclays sunt mai optimisti, vazand dobandade politica monetara la 6% pe an dupa sedinta de maine si la 5% pean la sfarsitul lui 2010. Britanicii isi bazeaza estimarea pescaderea consumului si stagnarea economiei.

Asteptarile pentru o reducere mai mare a dobanzii, cu pana lajumatate de punct procentual, au fost abandonate de analistiilocali dupa amplificarea crizei datoriilor Greciei.

"Reducerea dobanzii este necesara in continuare pentru a ajutaeconomia, dar mediul economic din regiune s-a deterioratsemnificativ si riscurile nu vor disparea pentru o perioada pentruca problemele nu vor putea fi rezolvate usor", comenteaza NicolaieChidesciuc, economistul-sef al ING. ING se astepta pana de curandla reducerea dobanzii-cheie cu o jumatate de punct.

Bancile locale estimeaza insa ca dupa sedinta de maine dobandade politica monetara sa fie mentinuta la nivelul de 6,25% pe anpentru o perioada mai lunga de timp.

"Avand in vedere incertitudinile privind inflatia, va fi dificilca BNR sa reduca in continuare dobanda de politica monetara. Neasteptam ca dobanda sa ramana la 6,25% pe an pana in trimestrulpatru", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen,intr-un raport al bancii.

Si Citigroup vede dobanda bancii nationale la 6,25% pe an panala finalul lui 2010.

Mai optimisti, analistii BRD cred ca dobanda ar putea coborichiar pana la 5,75% la sfarsitul anului cu conditia ca ratainflatiei sa scada sub pragul de 4%.

In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii,asteptarile indica o mentinere a acestora la 25% la pasivele invaluta si 15% la pasivele in lei in conditiile in care olichiditate mai mare pe piata ar putea pune presiune pe cursulleu/euro in sensul slabirii monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO