Eveniment

Pietele financiare si-au revenit usor

11.07.2005, 20:26 19

Actiunile companiilor europene au revenit la normalitate vineri, stergand pierderile suferite joi din cauza atacurilor teroriste asupra Londrei, relateaza BBC NEWS.

Lira sterlina si-a continuat trendul descendent, atingand un minim pentru a 19-a luna consecutiv in fata dolarului american. Moneda britanica a scazut cu 5 procente in ultimele doua saptamani.

Pretul barilului de petrol a evoluat, depasind 61 de dolari, in timp ce preturile obligatiunilor europene si al aurului au continuat sa scada. Bursa de Metale londoneza nu a fost deschisa tranzactiilor in cursul zilei de vineri, deoarece e situata intr-o zona a Londrei in care politia face cercetari si nu permite accesul persoanelor neautorizate in acest perimetru.

Bursa londoneza de Marfuri, una dintre principalele cladiri evacuate in ziua atentatului de joi, poate efectua tranzactii electronice.

Dupa vestea exploziilor din mijloacele de transport londoneze, indicele FTSE 100 s-a micsorat cu 3,5 procente in 90 de minute, cea mai abrupta scadere de la inceputul razboiului din Irak. Criza a redus valoarea actiunilor londoneze cu 44 de miliarde de lire sterline (64 de miliarde de euro).

Bursa din Londra a cerut companiilor membre sa opreasca pentru o perioada determinata toate sistemele automate de tranzactionare. "A fost o nebunie joi, cand sistemul electronic de tranzactionare a fost oprit", a spus un trader de la banca HSBC. "A trebuit sa efectuam tranzactii fara sistem electronic si telefoanele nu se mai opreau din sunat."

Pana joi dupa-amiaza, indicele FTSE isi revenise, inregistrand o scadere de doar 1,4 procente la finalul zilei. In ciuda temerilor initiale legate de impactul negativ al atacurilor londoneze, atat traderii si investitorii considera ca orice scadere a pietei ar fi de scurta durata, deoarece amenintarea terorista a trecut.

"Oamenii reactioneaza bine atat stirilor bune, cat si celor rele. Dar ei nu fac fata incertitudinii, si tocmai acest lucru s-a intamplat joi", a spus David Buik de la Cantor Index. "Acum predomina sentimentul ca exista un anumit nivel al controlului", a adaugat el.

Industriile grav afectate in cursul zilei de joi si-au revenit vineri, in special companiile din asigurari si cele aeriene.

Analistii considera ca efectele atacului terorist asupra Londrei au fost limitate, companiile fiind bine pregatite sa reactioneze oricaror incidente ce ar fi afectat evolutia pietei.

"Din nefericire, ne asteptam la asa ceva", a spus Andrea Williams, seful departamentului de actiuni europene in cadrul Royal London Asset Management. "A venit si nu afecteaza cresterea economica. Este un incident care trebuie introdus si adaptat conditiilor pietei."

Indicatorii actiunilor din SUA au inregistrat fluctuatii reduse, indicatorii S&P 500 si Dow Jones crescand cu 0,3%. In Asia, indicatorul Nikkei 225 din Tokio a pierdut 0,2 procente, indicatorul Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 0,5 procente, iar principalul indicator din Sydney s-a redus cu 0,1 procente.

Lira sterlina a scazut vineri cu 0,5 procente, pana la 1,7363 dolari (1,4478 euro) din cauza speculatiilor investitorilor ca Banca Angliei va reduce nivelul dobanzilor in august.

Rata dobanzii a ramas la 4,75 procente, in ciuda insistentelor retailerilor si principalilor oameni de afaceri britanici pentru reducerea costurilor imprumuturilor din cauza scaderii consumului populatiei si a incetinirii ritmului de crestere economica a tarii.

Un impact negativ asupra evolutiei lirei sterline l-au avut zvonurile nefondate potrivit carora Banca Angliei lua in considerare o intalnire de criza pentru a reduce rata dobanzii din cauza atentatelor teroriste din Londra.

"Este important sa vedem cum vor influenta pe termen lung aceste evenimente, atat economia Marii Britanii dar si securitatea globala", a spus Kikuko Takeda, analist valutar la Banca Tokyo-Mitsubishi.



Canal secret de discutii

Un canal secret de discutii pe internet a permis pietelor financiare londoneze sa ramana deschise, dupa atacurile teroriste asupra Londrei, de joi, relateaza BBC News.

Banca Angliei, Trezoreria si Autoritatea Serviciilor Financiare (ASF) au discutat eventuale posibilitati de interventie printr-un canal secret de discutii pe internet. Un purtator de cuvant al Bancii Angliei a declarat ca aceasta a fost prima oara cand a fost folosita aceasta facilitate. Canalul de discutii a fost creat dupa atacul terorist asupra SUA, din 11 septembrie 2001.

"Din cauza evenimentelor de joi, cele trei autoritati (Trezoreria, Banca Angliei si ASF) au activat optiunea de urgenta a site-ului", au spus cele trei autoritati intr-o declaratie comuna.

Pietele financiare londoneze au continuat sa efectueze tranzactii joi, in ciuda intreruperilor din cauza atacurilor teroriste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO