Eveniment

Salariile bugetarilor au scazut cu cel mult 8,4% in noiembrie

11.01.2010, 23:14 43

Zilele fara plata acordate bugetarilor in luna noiembrie aanului trecut ar fi trebuit sa reduca cu 15,5% cheltuielile cupersonalul, insa datele de la Institutul National de Statistica(INS) arata ca salariile angajatilor de la stat au scazut cu valoricuprinse intre 2 si 8,4% in penultima luna a anului trecut.

"Nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% in sanatate, cu13% in administratie publica si cu 11% in invatamant. Atunci candam calculat castigurile salariale medii, am luat in considerare unnumar mai mic de salariati, pentru a putea include zilele deconcediu fara plata in calcul. Insa prin metodologia folosita,fondul de salarii a fost calculat la numarul total de angajati side aceea s-a inregistrat o scadere mai mica a castigurilorsalariale medii fata de cea a fondului de salarii", sustinreprezentantii INS.

Salariul mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% fata de lunaprecedenta, ajungand la 1.366 de lei (325 de euro).

Cele mai mari scaderi salariale au fost in sanatate si asistentasociala, unde castigurile nete au scazut cu 8,4% in noiembrie,ajungand la o valoare neta de 1.249 lei. Si profesorii au avutsalarii cu pana la 5% mai mici in noiembrie. Cele mai mici reducerisalariale de la stat au fost in administratie publica, undesalariile au scazut cu 2%, pana la 1.913 lei. Comparativ cu lunanoiembrie a anului precedent, castigul salarial a crescut cu0,4%.

"Este posibil ca reducerea cu 15,5% a cheltuielilor sa nu sevada nici in statisticile din decembrie, deoarece s-ar putea caunii bugetarii sa fi primit prime de sfarsit de an sau alte platidin urma", spune Gheorghe Gherghina, secretar de stat in MinisterulFinantelor.

"In noiembrie s-au luat destul de putine zile de concediu faraplata fata de luna decembrie, dar nu cred ca este posibila oreducere cu 15% a cheltuielilor cu bugetarii", sustine NicolaeChidesciuc, economist-sef in cadrul ING Bank Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO