Media & Advertising

Tribune cauta sa atraga un investitor puternic

29.09.2006, 21:41 6

Dupa modelul Knight Ridder sau La Liberation, grupul media The Tribune vrea sa devina profitabil din nou prin aducerea unor investitori strategici.
Compania The Tribune a declarat recent ca a luat in considerare posibilitatea vanzarii unora din cele 11 ziare pe care le detine, printre care se numara The Los Angeles Times, The Chicago Tribune si The Baltimore Sun, titreaza New York Times.
Tribune a format o echipa de specialisti care sa gaseasca noi posibilitati de sporire a castigurilor obtinute de actionari, deschizand astfel calea unor masuri care ar putea include dezmembrarea companiei, vanzarea de active sau aducerea unui investitor puternic. Activele companiei The Tribune contin si echipa de baseball Chicago Cubs. Cel mai important actionar al grupului media este familia Chandler.
Pana acum nu a fost luata nicio decizie, oficialii precizand doar ca perioada de cautare a unor alternative viabile se va incheia la sfarsitul acestui an.
Anuntul a venit la putin timp dupa ce Knight Ridder, care a fost pana in iunie al doilea mare grup de presa dupa Gannett, s-a divizat in mai multe companii. Tribune sufera de aceeasi problema pe care o au aproape toate companiile de pe piata presei scrise. Actionarii lor vad cum numarul de cititori scade de la luna la luna, luand cu ei si profiturile din publicitate, pretul actiunilor publisherilor scazand vazand cu ochii. Analistii considera ca fenomenul este normal tinand cont de migrarea cititorului catre mediul digital, Internetul dovedindu-se cel mai important inamic al ziarelor de pana acum.
Dupa o sedinta de cinci ore a consiliului administrativ, oficialii au declarat ca vor renegocia doua parteneriate facute cu familia Chandler, care a facut presiuni de la inceputul acestui an ca Tribune sa vanda sau sa se separe de departamentul de televiziune.
"Restructurarea acestor parteneriate va permite companiei sa se miste mai repede in cautarea unor noi alternative strategice pentru a imbunatati profitul adus actionarilor", a explicat Dennis FitzSimons, directorul executiv al The Tribune. El a adaugat ca in aceste conditii profitabilitatea va fi marita pentru toti actionarii, nu numai pentru cei mai importanti.
FitzSimons a precizat ca actiunile intreprinse de consiliul administrativ au eliminat o serie de impedimente care ar putea aparea in cazul unei eventuale tranzactii pe care ar dori sa o opereze oferind in acelasi timp o libertate mai mare departamentului de management in gasirea de noi solutii. Dupa ce a descris reuniunea ca fiind una "foarte pozitiva" el a refuzat sa comenteze situatia de la Los Angeles Times. Editorul si publisherul de la Los Angeles Times, cea mai importanta proprietate a grupului, au refuzat in mod public sa efectueze reducerile de personal cerute de conducerea grupului.
Afacerile media au inceput sa mearga prost in momentul in care cititorii si spectatorii au inceput sa migreze spre mediul online, mutand si o parte considerabila a advertiserilor pe Internet.
FitzSimons a precizat ca The Tribune a renegociat doua parteneriate cu familia Chandler, rezultatul fiind aprecierea participatiei acesteia de la 15% la 20%. Parteneriatul include milioane de actiuni The Tribune, ordinare si preferentiale, precum si valori imobiliare folosite de The Los Angeles Times, Newsday, The Baltimore Sun si The Hartford Courant, precum si alte investitii. Parteneriatele de pana acum au facut ca orice tentativa de vanzari de amploare sa fie dificila din cauza taxelor foarte mari care ar fi trebuit achitate.
Actiunile Tribune, urmand trendul de pe piata de profil, au inregistrat scaderi sensibile in ultimii ani, fiind cu 36% mai ieftine decat in 2003, cand sefia a fost preluata de FitzSimons.
Zvonurile de pe piata privind o eventuala vanzare a unor active au reusit sa aduca insa aprecieri modice in ultima perioada, titlurile Tribune castigand 3% fata de saptamana precedenta. Inca nu se stie daca va fi vorba de un singur cumparator pentru intreaga companie.
Cand Knight Ridder a anuntat dorinta de a fi cumparata, numai o singura companie s-a aratat interesata, McClutchy, care a achizitionat intregul lant de ziare pentru ca apoi sa vanda 12 dintre ele la preturi mult mai mari decat valorau in cadrul grupului, dovedind ca ele sunt mai performante si mai atractive cand sunt vandute separat.
Printre riscurile preluarii intregului grup se numara si datoria suplimentara de aproape 1,8 miliarde de euro, bani folositi de grup pentru a rascumpara actiuni proprii.
O analiza recenta efectuata de Goldman Sachs preciza ca "sunt foarte putini, daca sunt" posibili investitori interesati de a achizitiona The Tribune cu structura ei actuala.
Faptul ca la licitatia organizata de Knight Ridder s-a prezentat un singur investitor demonstreaza, dupa parerea analistilor de la Goldman Sachs, faptul ca pe piata media nu dispune de prea multi investitori dornici sa achizitioneze grupuri intregi, cu un portofoliu diversificat de afaceri si la nivel geografic.
Pana acum, trei miliardari din Los Angeles si-au exprimat deja intentia de a inainta o oferta neangajanta, dar numai pentru coroana grupului The Tribune, cotidianul Los Angeles Times, analistii considerand ca modelul Knight Ridder va fi urmat si in acest caz, majoritatea ofertelor viitoare fiind pentru operatiunile locale ale grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO