Politică

De ce intarzie Adrian Nastase sa-si lanseze candidatura la Cotroceni?

27.04.2004, 00:00 14



Opozitia ii cere PSD sa grabeasca momentul in care va anunta cine va candida din partea acestui partid la alegerile prezidentiale. PSD insa pare sa nu doreasca sa participe la aceasta dezbatere publica. Momentul in care Adrian Nastase va anunta ca se inscrie pentru cucerirea celei mai inalte functii in stat este unul de cotitura in cariera actualului prim-ministru. Este rascrucea de drumuri care va decide viitorul sau politic.



Alianta PNL-PD a cerut ieri PSD sa anunte cine va fi candidatul acestui partid la functia de presedinte al tarii. Liderii PNL si ai PD nu au vreo indoiala ca subiectul acestei propozitii este Adrian Nastase, insa, dupa cum o arata declaratiile unora dintre reprezentantii aliantei, la mijloc parte sa fie un artificiu de imagine, un calcul electoral. Pentru opozitie, intarzierea oficializarii candidaturii lui Adrian Nastase la suprema functie in stat ar fi maidegraba o capcana in care nu doreste sa cada. Calin Popescu-Tariceanu purtator de cuvant al aliantei PNL-PD (D.A.), spune ca ezitarea dovedeste nesiguranta si temerea lui Adrian Nastase ca anul 2004 ii poate aduce un esec electoral total: va pierde sefia partidului si nici nu va fi ales presedinte al Romaniei.



Pe de alta parte, Cozmin Gusa, un fost om de incredere al lui Adrian Nastase, propulsat in al doilea post ca importanta in PSD la inceputul guvernarii (intre timp demisionar din partidul aflat la putere), pare sa aiba o vedere de mai aproape. Gusa este de parere ca Nastase intarzie momentul lansarii candidaturii pentru ca ii este frica de eventuale atacuri din interiorul PSD, dar si din afara partidului. Din acest motiv, scopul lui Nastase este sa stea lipit de partid pentru ca atacurile sa nu se concentreze numai asupra sa. Un alt motiv ar fi ca Adrian Nastase si Ion Iliescu nu au apucat inca sa negocieze structurile de putere din PSD, spune fostul secretar general al PSD.



De la partid, declaratiile nu sunt mai limpezi. Noul purtator de cuvant al PSD, Titus Corlateanu, declara ca lansarea candidaturii lui Nastase nu este de actualitate. Prioritatea, sustine Corlateanu, este castigarea alegerilor locale.



In toata aceasta dezbatere despre oportunitatea sau nu a anuntarii candidaturii alesului PSD pentru functia care are nevoie de cele mai multe voturi cea mai elocventa declaratie pare sa-i apartina lui Adrian Nastase. El a spus intr-un interviu acordat unui ziar elvetian (si de aici a pornit intreaga poveste), ca nu se grabeste sa se lanseze in cursa electorala pentru asta ar crea rivalitati legate de preluarea puterii in partid. Aceasta declaratie poate parea firesca numai in conditiile in care PSD nu ar avea un lider care este considerat paternalist in relatia cu PSD. Este vorba despre Ion Iliescu, acela care pare sa fi fost exlus de Adrian Nastase de la sefia PSD in viitorul imediat. Or, daca ar fi luate in discutie si declaratiile anterioare ale actualului sef al statului, potrivit carora va face politica pana la ultima suflare si s-ar intoarce, dupa finalizarea mandatelor cotroceniene, la PSD, ceea ce a spus Nastase despre Iliescu poate sugera chiar un gest neelegant. Poate semnalul ca intre cei doi chiar ar fi o rivalitate care are ca miza gestionarea puterii.



In realitate, intre Ion Iliescu si Adrian Nastase nu se intrevad semne ca ar fi pe pozitii diferite din perspectiva pragmatica. Inca de la inceputul anilor 90, de cand Adrian Nastase a fost "mutat" dupa debarcarea lui Petre Roman de la Externe la presedintia Camerei Deputatilor, intre cei doi a existat un permanent exercitiu de loialitate. Cariera, mai ales a lui Adrian Nastase, a depins de conservarea unui statut de legatar al mostenirii politice pe care Ion Iliescu o poate transfera in aceasta perioada istorica. Ceea ce consituie cu adevarat o problema intre cei doi este partidul in sine. Mai precis, platforma de care are nevoie orice om politic cu anvergura pentru a accede la cele mai inalte straturi ale puterii. PSD nu mai seamana aproape deloc cu partidul pe care l-a initiat Ion Iliescu.



Adrian Nastase a fost ales presedinte ale PSD (pe-atunci inca PDSR) in unanimitate. A numit in conducerea executiva oameni care nu fusesera neaparat vizibili in timpul mandatului de presedinte PSD al lui Ion Iliescu. Asa au urcat in ierarhie Ioan Rus, chiar si vremelnic Cozmin Gusa, Ilie Sarbu, mai recent Victor Ponta. In posturi-cheie, de strategie, pe care au influentat-o la modul elocvent, asa au aparut Dorina Mihailescu si Vasile Dancu. Cu totii, se poate spune ca apartin unui model lansat de Adrian Nastase. Tot in aceasta perioada, de cand Nastase este presedinte la partid, am asistat la crepusculul de cariera al unor Hildegard Puwak si Rodica Stanoiu, la trecerea pe linie moarta in viata partidului a unor Sorin Oprescu sau Dan Mircea Popescu. La marginalizarea, tot in structurile ierarhice ale PSD, a lui Ioan Mircea Pascu. Cu totii, apropiati de Ioan Iliescu.



Politica de cadre la PSD s-a schimbat. In teritoriu, liderii locali s-au schimbat si ei - locul celor care aveau state vechi in munca de partid a fost luat, in foarte multe cazuri, de persoane venite din mediul de afaceri. Exista si cazuri de lideri locali care au trait metamorfoza in cateva luni in 2001 - daca au ramas in functii de conducere la partid sau in administratie s-au transformat in oameni preocupati de prosperitatea averilor personale (Mischie este un caz care vorbeste de la sine, la fel Oprisan sau Gheorghe Savu). Au aparut rivalitati la nivel local, in interiorul PSD, cu obarsia in interesele de afaceri - Ialomita, Calarasi sunt alte exemple. Problema de imagine a PSD era, in 1996, opulenta pe care o arata guvernantii. Era vorba despre cei de la nivel central. Sa ne amintim numai de efectele de imagine pe care le-au avut girofarurile de la masinile costisitoare cu care se deplasa "activul" de la centru al, pe-atunci, PDSR. Acum, problema s-a transferat la nivel local - asa-numitii baroni locali au aparut si au adus deserviciile lor de imagine la PSD in acest mandat - vilele, dar mai ales contractele fara licitatie au luat locul girofarurilor din 96.



Revenirea lui Ion Iliescu va pune la incercare puterea multora dintre actualii lideri de la centru si din teritoriu de a se transforma din nou. Toate aceste schimbari de cadre si de mentalitate au fost tolerate in acest timp de Ion Iliescu, dar se pune intrebarea daca, revenit in functia de lider al partidului, ii vor fi comode.



In cazul in care ar castiga prezidentialele, Adrian Nastase nu va mai avea, teoretic si constitutional, acces la deciziile din PSD. Parghiile prin care s-ar putea impune in PSD ar fi mult subtiate de legislatie - ar trebui sa se foloseasca de Parlament, care, si in cazul in care PSD ar fi majoritar, impune anumite restrictii. In cazul in care PSD ar guverna in coalitie, dupa alegerile din acest an, lucrurile s-ar complica si mai mult din perspectiva comunicarii si subordonarii PSD de catre liderul de la Cotroceni. De aceea, riscul de a ajunge la Cotroceni si intoarcerea liderului paternalist la partid l-ar putea izola pe cel care ar deveni seful statului. Iar un politician fara partid la indemana, chiar si cand este presedintele tarii, nu are un viitor sigur in cariera. Asta in politica.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO