Politică

Foiletonul "Coruptia din Romania", editie innoita si adaugita, de George W. Bush

30.10.2003, 00:00 7

Administratia de la Washington continua sa faca presiuni asupra autoritatilor de la Bucuresti pentru a combate coruptia cu mai multa determinare. Dupa apelurile repetate facute in ultimul an de ambasadorul Michael Guest la Bucuresti, secretarul adjunct al apararii Paul Wolfowitz, problema coruptiei din Romania a fost pusa si in timpul scurtei intrevederi de marti dintre presedintele presedintele Statelor Unite George W. Bush si presedintele Ion Iliescu. Surse neoficiale afirma ca partea americana a dat de inteles ca buna colaborare dintre Statele Unite si Romania va depinde de modul in care Bucurestiul intelege sa rezolve aceasta problema.
Pozitia Washintonului in privinta coruptiei era cunoscuta de puterea de la Bucuresti. In ultimele luni administratia americana, prin reprezentantii sai, au avut mai multe luari de pozitie, unele  diplomate, altele foarte vehemente. Ambasadorul american la Bucuresti Michael Guest a avertizat in repetate randuri ca din cauza coruptiei investitorii evita Romania si a aratat ca problema coruptie trebuie luata in serios de puterea politica. Declaratiile diplomatului american au fost fie minimalizate, in cel mai bun caz, fie luate de deradere: PSD, prin Dan Matei Agathon, ii cerea ambasadorului sa semnaleze coruptia "pe cai diplomatice", premierul raspundea vorbind despre importanta fezandarii la vanat, iar seful statului tinea sa ne convinga ca Guest vorbeste la modul general.
Insa nu numai ambasadorul american a batut moneda pe combaterea coruptiei. La ultima vizita facuta in Romania, in primavara, Paul Wolfowitz, secretarul american adjunct al apararii spunea la Bucuresti ca Romania trebuie sa depaseasca obstacolele coruptiei si birocratiei. Apeluri similare au venit si din partea ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti Quinton Quayle. Si diplomatul britanic a spus ceea ce nu mai era un secret pentru nimeni: investitorii straini stau departe de Romania din cauza coruptiei. Marea Britanie s-a oferit chiar sa ofere ajutor: a pus la dispozitia Guvernului roman 30 de consilieri, specialisti in combaterea coruptiei, in diferite domenii: politie, vama, etc.
Ca apelurile repetate ale Statelor Unite si Marii Britanii au fost justificate, a dovedit-o inclusiv pozitionarea Romaniei ca fiind perceput cel mai corupt stat european, inclusiv din randul statelor candidate la Uniunea Europeana, intr-un recent raport al Transparency International. Aprecierea venea in plina dezbatere publica a cazului Puwak si cu putin timp inainte de a izbucni scandalul Busteni - in care consilierul Virgil Teodorescu, consilier al fostului ministru Serban Mihailescu, era acuzat de luare de mita.
Autoritatile romane au incercat, pe ultima suta de metri sa salveze ce se mai poate. Nu intamplator, inainte de vizita presedintelui Ion Iliescu la Washington si inaintea publicarii raportului de tara al Comisiei Europene, Guvernul a anuntat cele trei spectaculoase demisii. Demisii, care mai nou au devenit demiteri.
Marti, chiar in ziua in care presedintele roman urma sa fie primit la Casa Alba, The Washington Times publica un interviu al premierului Adrian Nastase, in care acesta afirma ca a concediat (fired. engl.) trei ministri suspectati de coruptie: Hildegard Puwak, Mircea Beuran si Serban Mihailescu.
In paralel, mega ministerul Controlului, condus de Ionel Blanculescu anunta ca in colaborare cu ambasada Statelor Unite la Bucuresti pregateste un proiect de lege care va echivala infractionalitatea economica cu crima. Pentru evaziune fiscala, proiectul va stabili pedepse de pana la 25 de ani de inchisoare. Potrivit ministrului, proiectul incearca sa "inchida portitele" evaziunii fiscale, adica prin expatrierea profitului prin firme off-shore si majorarea nejustificata a cheltuielilor concomitent cu raportarea unui profit minim sau zero. Parchetul Anticoruptie, decis sa-si dovedeasca eficienta, si-a constituit fond de 1o miliarde de lei, destinat exclusiv organizarii de flagranturi.
Intre timp si raportul Puwak a fost dat publicitatii de Ministerul Educatiei, in absenta "actorilor principali" - Hildegard Puwak si ministrul Alexandru Athanasiu - aflati la Sao Paolo, la Congresul Internationalei Socialiste. Ancheta ministerului a aratat ca firmele familiei Puwak nu a deturnat utilizarea fondurilor europene, dar are cheltuieli nejustificate. Care este valoarea acestora, ministerul nu a raspuns. Ancheta va fi continuata de Parchetul National Anticoruptie, Corpul de Control al Guvernului si OLAF. Liberalii au criticat ieri acest raport, calificandu-l drept "o mare gogoasa".
Actiunile precipitate din ultima perioada arata ca administratia de la Bucuresti a inteles, chiar daca destul de tarziu, ca in lipsa unei atitudini convingatoare in combaterea coruptie, risca sa-si piarda sprijinul extern obtinut dupa ani de lobby intens.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO