ZF 24

Despre Afaceri de la zero la final de 2023 sau despre şansa de a vorbi „despre un business atât de mic într-o audienţă atât de mare”

Despre Afaceri de la zero la final de 2023 sau despre...

Autor: Dana Ciriperu

25.12.2023, 15:45 154

Vedeţi şi care au fost cele mai vizionate zece interviuri video la Afaceri de la zero în 2023

 

În mai 2019 am început, cu susţinerea Băncii Transilvania, proiectul video Afaceri de la zero, care devine un brand Ziarul Financiar datorită unei comunităţi care numără astăzi peste 1.000 de mici antreprenori.

Zilele acestea am regăsit întâmplător relatarea unui mic antreprenor despre însemnătatea pe care o acordă proiectului Afaceri de la zero: „M-au trecut emoţii şi recunoştinţă în acelaşi timp pentru această ocazie de a vorbi despre un business atât de mic într-o audienţă atât de mare”. Descrierea îi aparţine Mihaelei Ciobanu, care produce lumânări decorative într-un atelier din Rădăuţi, sub brandul Magia Lumânărilor. Un business mic la care Afaceri de la zero a ajuns în vara anului 2020, în pandemie, într-un colţ de ţară.

Despre asta este afaceri de la zero: despre şansa celor mici de a-şi spune povestea într-o audienţă atât de mare.

Emisiunea cu Mihaela o puteţi revedea aici - https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-mihaela-ciobanu-produce-prin-turnare-lumanari-19380223

Dar nu doar cei mici privesc cu încredere şi recunoştinţă spre acest proiect.

Gândurile lui Feliciu Paraschiv, antreprenorul român care se încăpăţânează să reziste în retailul alimentar cu brandul creat de el  - Paco Supermarkets – vi le las vouă, celor care construiţi de la zero. Feliciu Paraschiv, antreprenor deja mare al României, ne-a trimis rândurile de mai jos în cadrul campaniei ZF 25 de ani:

„Amintiri cu privire la ZF sunt numeroase, dar un lucru care a rămas întipărit în mintea noastră este sintagma <<Afaceri de la zero>>. Acest capitol ne arată că avem şi antreprenori români care pot ridica o afacere plecând doar de la o idee sau o convingere în care au investit multă muncă şi perseverenţă şi au demonstrat că se poate şi în România. Lor le las mai jos un mesaj.

<<Dragi tineri lideri ai României,

Sunteţi moştenitorii unei ţări foste bogate, încă plină de resurse, potenţial şi oameni talentaţi, pe care va trebui să o predaţi la rândul vostru generaţiilor viitoare, evident dacă o să mai aveţi ce. În următorii zece ani, vă îndemn să preluaţi ştafeta şi să continuaţi să construiţi o Românie mai bună şi mult mai românească decât am făcut-o noi. Aveţi puterea de a face schimbări semnificative şi de a transforma visele noastre în realitate, pentru că noi nu ne dăm seama dacă am reuşit sau nu. Investiţi în educaţie, este cheia pentru a vă asigura că România rămâne competitivă pe scena globală. Pregătirea, inovaţia şi creativitatea voastră vor determina viitorul ţării. Îngrijiţi ţara pentru generaţiile viitoare şi valorificaţi resursele naturale ale României în mod responsabil. Lucraţi împreună pentru a depăşi provocările sociale şi economice, şi pentru a construi o Românie puternică. Sprijiniţi tinerii care doresc să creeze afaceri şi să aducă valoare economiei româneşti. Învăţaţi să spuneţi "nu", dacă ceva nu vă convine, nu e nicio ruşine, învăţaţi să fiţi fermi şi hotărâţi, aşa cum noi nu am fost.

Acesta este momentul vostru care începe acum, şi ţine numai de voi să definiţi direcţia României pentru următorul deceniu.  Aveţi tot sprijinul nostru, aveţi toată susţinerea noastră şi a tuturor care visează la o ţară civilizată, puternică şi frumoasă.  #predamştafeta>>”

Paco Supermarkets, o reţea pornită acum mai bine de 25 de ani cu un singur magazin în Vrancea a ajuns la 15 unităţi în acelaşi judeţ şi la afaceri de 204 milioane lei în 2022.

La Afaceri de la zero am desenat din 2019 şi până astăzi o hartă a micilor proiecte antreprenoriale, iar experienţa pandemiei ne-a arătat calea către interviuri online cu creatori de afaceri mici din toată ţara. Mereu de la un singur proiect am ajuns să descoperim mai multe pentru că în aceşti patru ani şi jumătate s-au construit comunităţi ale micilor antreprenori care se recomandă şi se promovează reciproc de fiecare dată când au ocazia.

Privite statistic, după bilanţul pe 2022, cel mai recent an pentru care avem date consolidate, afacerile de la zero, cele despre care povestim în această emisiune, fac parte dintr-un univers de 570.000 de companii, adică 90% din totalul firmelor cu activitate în România.

Microintreprinderile, firme care au cel mult 9 angajaţi şi afaceri de cel mult 2 mil. euro, generează 12% (280 mld. lei în 2022) din cifra de afaceri totală din România, dar au creat unul din cinci locuri de muncă din total. În 2022, în microintreprinderi lucrau 950.000 de oameni, mai mult decât în firmele mici sau în cele mijlocii. Doar firmele mari au mai mulţi salariaţi, 1,4 milioane de oameni.

Cum supravieţuiesc? Doar antreprenorii mici ştiu. Şi sunt dispuşi să povestească. De multe ori povestea lor începe cu un eşec, cu mai multe, începe cu asumarea unui risc după un proces de învăţare, începe cu intuiţie şi mereu cu mult curaj. Anul acesta i-am readus în studioul Afaceri de la zero pe unii dintre antreprenorii care au făcut parte din prima noastră „promoţie” de Afaceri de la zero, cea din 2019. Au rezistat? Cum? Au închis? Cum? Eu nu am primit niciun refuz de la cei pe care i-am chemat indiferent dacă proiectul lor de atunci este încă în picioare sau a fost înlocuit cu altul nou. Pentru că asta am aflat după revederea cu ei. Unii au crescut şi sunt mult mai puternici astăzi, fac paşi pe pieţele externe.

Chic Bijoux, afacerea pornită la Cluj de Ioana şi Sorin Buiac, soţ şi soţie astăzi, a ajuns în 2023 pe piaţa din Ungaria, dar a ajuns şi în finala competiţiei Made in România organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

Povestea lor o găsiţi, în cele două episoade, din 2019 şi din 2023 în link-urile de mai jos.

https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-ioana-susan-si-sorin-buiac-produc-bijuterii-personalizate-de-argint-si-de-aur-intr-un-atelier-din-cluj-si-asteapta-vanzari-de-650-000-de-euro-in-2020-18532123

https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-au-crescut-ioana-sorin-buiac-au-dus-brandul-bijuterii-21999470

Pe Cătălin Meşter l-am întâlnit la Afaceri de la zero întâi în toamna lui 2019, apoi în vara lui 2023. A construit, a renunţat, s-a retras din unele proiecte şi acum are mai mult curaj să le vorbească tuturor despre eşec. Şi îi invită şi pe alţii să o facă.

Cele două episoade sunt mai jos

https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-sase-tineri-au-creat-bookups-app-o-aplicatie-care-ii-aduna-la-dezbatere-in-cafenele-si-librarii-pe-pasionatii-de-carti-18265399

https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-cum-au-crescut-catalin-mester-a-creat-i-love-21877367

Ştefana Mireţ (https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-au-crescut-stefana-miret-preda-cursuri-bune-maniere-22182248), Ana Bănică (https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-au-crescut-ana-banica-fondatoarea-atelierului-cai-verzi-22214391), Ioana Coca de la Oriel (https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-au-crescut-brandul-bere-artizanala-oriel-beer-dezvolta-21573296), Vlad şi Darius de la Bear King (https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-au-crescut-bear-king-restaurantul-specializat-wurstgeri-22216118), Cristi Lăcraru (https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-au-crescut-cristian-lacraru-strans-scoala-it-peste-600-22131703), Ana Raluca Chişu de la Kineto Bebe (https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-au-crescut-kinetobebe-proiect-zona-recuperare-21634646) au fost printre cei care au  revenit în platoul Afaceri de la zero şi ne-au povestit „Cum au crescut”.

În ultimul an, împreună cu BT Mic,  am dus Afacerile de la Zero în STUP, în proiectul dezvoltat de Banca Transilvania şi BT Mic pentru antreprenori, pentru cei care caută răspunsuri şi vor să stea faţă în faţă cu oameni nu cu motoare de căutare. Zeci de Afaceri de la zero pornite în STUP sau care au luat din STUP soluţia de care aveau nevoie s-au oprit şi în studio-ul de podcast amenajat de BT Mic în sediul din mijlocul Capitalei.  „Antrepre­norii care vin în STUP au această disponibilitate să vină, să vadă, să înţeleagă şi să pună întrebări. Acesta este numitorul lor comun. Ei sunt oamenii care în viitor vor face mai mult“, a spus Tiberiu Moisă, directorul general adjunct al Băncii Transilvania într-un interviu ZF la un an de la lansarea STUP-ului. Atunci, în august 2023, STUP-ul strânsese deja o comunitate de 14.000 de oameni şi peste 200 de afaceri create de la zero aici.

Rotiţele „Afaceri de la zero” au mers non-stop încă un an şi au strâns sute de noi poveşti de mic antreprenoriat.

Pe final avem şi un top, ca orice bilanţ de final de an. Un top al celor mai vizionate zece emisiuni Afaceri de la zero din acest an. Le găsiţi mai jos, în caz că vreţi să le revedeţi sau dacă le-aţi ratat şi le vizionaţi acum pentru prima dată.

 

TOP ZECE VIDEO AFACERI DE LA ZERO ÎN 2023

 
  1. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-georgiana-si-remus-garbacea-au-creat-cofetaria-21538454
  2. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-catalin-butmalai-cel-creat-brandul-case-soleta-dezvolta-22092665
  3. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-cristina-stinga-si-bianca-florea-mama-si-fiica-au-22122224
  4. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-zero-calin-popa-student-medicina-anul-sase-cluj-luat-fonduri-21701622
  5. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-constantin-slav-a-extins-restaurantul-pe-care-il-21558778
  6. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-dintr-un-garaj-din-baia-mare-la-primul-milion-de-22065870
  7. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-la-aproape-trei-ani-de-cand-a-inceput-sa-produca-22136612
  8. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-mariana-cosenco-si-a-schimbat-radical-cariera-la-21832522
  9. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-maria-precub-transforma-containere-in-case-si-21645213
  10. https://www.zf.ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-alex-bardahan-a-iesit-de-pe-bancile-facultatii-21854440
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO