ZF 24

Energia a ajuns să se vândă pe bursă cu 6 lei pe MWh, mai ieftin decât o sticlă de Cola la 2 litri

Energia a ajuns să se vândă pe bursă cu 6 lei pe MWh,...

Autor: Roxana Petrescu

27.03.2013, 12:36 2940

Preţul electricităţii tranzacţionată pe bursa de energie OPCOM a ajuns la un nivel de 6 lei pe MWh pe piaţa spot, într-un anumit interval orar, pe data de 23 martie, a declarat Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica. 

Preţul mediu in ziua de 23 martie pe piaţă pentru ziua următoare a fost de 37 de lei, pe 25 martie a fost de 73 de lei pe MWh, iar pe 26 martie pretul spot al energiei a fost de 98 de lei, a mai sus oficialul Transelectrica. De exemplu, pe data de 23 martie 2012 pretul mediu a fost de aproape 190 de lei pe MWh.

Principalul factor care a dus la scăderea substanţială a preţului energiei spot este intrarea la tranzacţionare a unor cantitati semnificative de energie eoliană.
 
"La consumatorii industriali aceste scăderi deja se văd si totodată ponderea pieţei pentru ziua următoare a crescut", a declarat Silvia Vlasceanu, directorul general al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Romania (ACUE) in cadrul unei conferinte oragnizata de The Diplomat.
 
Acest fenomen, de scădere a preţurilor la energie, incepe sa fie vizibil şi pe piaţa contractelor pe termen lung, unde de la un pret de peste 220 de lei pe MWh inregistrat la inceputul anului s-a ajuns la un preturi de tranzactionare sub pragul de 200 de lei pe MWh.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO