ZF 24

Investitorii pe Bursa din Sibiu vad cursul euro la 4,35 lei in iunie 2009

24.12.2008, 00:00 25

Tranzactiile realizate pe Bursa din Sibiu (Sibex) in ultimele zile cu derivatele pe cursul de schimb leu/euro coteaza moneda europeana la 4,3501 lei pentru scadenta iunie 2009, cu 10,7% peste nivelul de referinta publicat marti de BNR, de 3,9297 lei.

Pentru scadenta septembrie, investitorii vad o apreciere si mai mare, de 13,7%, pana la 4,468 lei/euro. Cele mai multe pozitii deschise, 3.500, sunt pentru scadenta martie 2009, cotatia in acest caz fiind de 4,2258 lei/euro, conform datelor disponibile pe site-ul Sibex.

Cotatiile euro pe futures sunt peste maximul istoric atins de leu pe piata spot. „Investitorii care adopta pozitii long in momentul de fata, adica de cumparare, inglobeaza in aceste cursuri previziunile pentru anul viitor. Acestia se asteapta la o devalorizare a leului, in conditiile in care este posibil ca in primul trimestru din 2009 Romania sa inceapa sa simta nota de plata a alegerilor. Promisiunile din campaniile electorale o sa trebuiasca sa fie acoperite anul viitor, iar in conditiile in care Guvernul nu va putea sa le puna in practica, moneda nationala va avea de suferit”, spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El este de parere ca Banca Nationala va incerca sa tina sub control cursul, insa nu stie daca va reusi.

„BNR isi doreste sa nu se deprecieze si mai mult cursul, insa nu stiu daca va reusi sa lupte singura. Anul trecut au incercat sa atentioneze Guvernul ca nu este un moment bun pentru consum, ca vin vremuri grele si banii trebuie tinuti, insa acestia au actionat total opus. Eu sper sa nu se depaseasca minimile istorice atinse de leu in primul trimestru din 2009 si sa se mentina un trend de apreciere in a doua parte a anului viitor, insa ramane de vazut”, spune Chisu.

n acest an, pentru scadenta decembrie, evolutia cursului contractelor s-a mentinut peste nivelul de referinta al BNR, insa in luna decembrie cele doua cursuri au inceput sa evolueze catre acelasi nivel.

Pentru scadentele de anul viitor, martie si iunie, cursurile contractelor s-a mentinut in permanenta peste nivelul de referinta. Pretul contractelor a pornit de la variatii fata de cursul oficial de 2,6% pentru scadenta martie si 1,9% pentru scadenta iunie si a ajuns miercuri la variatii de 7%, respectiv de 10,4% pentru cele doua scadente.

Cea mai mica diferenta intre cursul spot si cel de pe piata derivatelor s-a inregistrat pe 8 octombrie, atunci cand variatiile erau de 0,9%, respectiv de 0,4%.

„Nu stiu exact ceea ce prevad investitorii pentru anul viitor, insa pot spune ca in momentul de fata cursul este creat de cererea si oferta din piata”, spune Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al pietei de la Sibiu.

Conform purtatorului de cuvant al pietei derivatelor, pana miercuri pe Sibex se incheiasera deja 74.215 contracte pe perechea ron – euro, de peste cinci ori mai mare fata de nivelul inregistrat in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO