ZF 24

Şeful Coca-Cola, unul dintre cei mai puternici executivi din lume, vine la Bucureşti. Acum două decenii a făcut primele fabrici în România şi era responsabil de vânzări

Şeful Coca-Cola, unul dintre cei mai puternici executivi...

Autor: Dana Ciriperu

24.10.2013, 14:55 1882
Muhtar Kent, preşedintele Coca-Cola, cel mai mare producător de sucuri din lume, cu afaceri de 48 mld. dolari, vine săptămâna viitoare în România, unde va participa la inaugurarea unei investiţii realizate de îmbuteliatorul local al Coca-Cola la fabrica de la Ploieşti.

Informaţia privind prezenţa lui Kent în România apare în invitaţia oficială transmisă de Coca-Cola HBC România. La eveniment va participa şi Dimitris Lois, CEO al Coca-Cola HBC AG, potrivit aceleiaşi surse.

Kent, care a fost director pe Europa Centrala si de Est în cadrul Coca-Cola la începutul anilor '90, vine pentru prima dată în România de când este CEO şi preşedinte al gigantului american, în aprilie 2009. Executivul în vârstă de 61 de ani a venit însă în România la mijlocul anilor ’90, pe vremea când coordona activităţile din regiune ale Coca-cola.

Kent a intrat în sistemul Coca-Cola în 1978, indeplinind o varietate de roluri de marketing si operationale care au dus la numirea sa in pozitia de presedinte al diviziei pentru Europa Centrala si de Est in 1989. Kent a detinut aceasta pozitie pana in 1995, fiind responsabil pentru 23 de tari unde, in stransa colaborare cu Neville Isdell (fostul CEO al gigantului american), s-a ocupat de relansarea Coca-Cola in Europa Centrala si de Est intr-un timp record, compania ajungand rapid lider de piata in aceasta regiune, pozitie pe care o detine si in prezent.

In perioada 1995-1998, Kent a fost managing director al Coca-Cola Amatil Europe cu operatiuni de imbuteliere in 12 tari. Din 1999 pana la intoarcerea sa in cadrul companiei, Kent a fost presedinte si director executiv al Efes Beverage Group, una dintre cele mai mari companii internationale de bauturi din Europa, si managing partner Coca-Cola Icecek, o companie de imbuteliere Coca-Cola.

Kent s-a intors in cadrul companiei Coca-Cola in mai 2005.

Muhtar Kent a fost extrem de activ in dezvoltarea businessului Coca-Cola pe piata romaneasca, in primele etape de prezenta locala a companiei, ocupand functia de presedinte al grupului american in Europa Centrala si de Est. In cadrul structurilor Coca-Cola, Kent a fost cel care a dezvoltat atat activitatea de imbuteliere, cat si pe cea de distributie pe piata locala. Grupul american a intrat pe piata romaneasca in anii '90, dupa ce Ion Stamanichi, directorul celei mai mari fabrici de sucuri din tara, Ci-Co din Bucuresti, i-a scris o scrisoare directorului companiei americane de la acea vreme. Pe scurt, ii lansa o invitatie pentru a-si uni fortele cu el ca sa vanda Coca-Cola pe piata romaneasca. Nu doar ca mesajul a avut rasunet si in cateva luni de la trimiterea scrisorii o intreaga delegatie evalua potentialul afacerii din Romania, iar dupa un an a si inceput productia de Coca-Cola.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO