ZF 24

Una dintre cele mai mari afaceri din judeţul Botoşani, cu business de 140 mil. lei, a intrat în faliment la nici jumătate de an după ce şi-a cerut insolvenţa

Una dintre cele mai mari afaceri din judeţul Botoşani,...

Autor: Cristina Roşca

29.03.2016, 21:48 56776

Procesatorul de carne Doly-Com din judeţul Botoşani, un business controlat de familia de antreprenori români Căzăcuţ, a intrat în faliment la nici şase luni după ce şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Botoşani. Compania a avut în 2014, ultimul an pentru care există date publice afaceri de 142 de milioane de lei, în creştere de la 121 de milioane în 2013, însă profitul a ajuns la 0,2 milioane de lei, faţă de 2 milioane de lei în anul anterior.

“Soluţia pe scurt: Aprobă raportul administratorului judiciar. În temeiul art. 145 alin.1 lit. D din Legea nr. 85/2014, dispune intrarea în faliment în procedură generală a debitoarei SC Doly Com SRL Botoşani.”, potrivit informaţiilor publice pe site-ul tribunalului din Botoşani.

Compania, cu circa 300 de angajaţi, era unul dintre jucătorii importanţi de pe pia­ţa procesatorilor de carne, o piaţă do­mi­nată de afaceri antreprenoriale româ­neşti. Cererea de insolvenţă de la finalul anului trecut a venit în contextul în ca­re piaţa de profil a crescut în 2015 pu­ternic, susţinută în special de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. 

Presa locală scrie că Doly Com şi-a cerut insolvenţa după ce ANAF-ul a realizat un control la sediul companiei şi a impus plata unor datorii la bugetul statului de 98 mil. lei.

Procesatorul de carne avea la finalul anului 2014 datorii de 40 mil. lei, în scă­dere cu 10%, la active totale de 51,5 mil. lei. Cu un grad de îndatorare de 78%, com­pania din Botoşani este în linie cu si­tua­ţia din industria de profil. Astfel, com­paniile care au CAEN-ul „Producţia şi conservarea cărnii“ au avut un grad me­diu de îndatorare anul trecut de 78%, po­trivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Insolvenţa a venit la mai doi ani şi jumătate după ce Doly-Com a ajuns la începutul anului 2013 în lumina reflectoa­relor după ce compania a fost acuzată şi disculpată ulterior în scandalul „cărnii de cal“. Mai mult, tot în 2013, fabrica procesatorului din localitatea Tunari de lângă Bucureşti a fost afectată de un incendiu. Doly-Com deţine însă şi un abator în localitatea Roma din Botoşani, iar afacerile şi-au revenit anul trecut.

Doly-Com SRL Botoşani a fost înfiinţată în anul 1997 de antreprenorii Iulian şi Doina Căzăcuţ. Compania a lucrat de-a lungul timpului cu clienţi precum Metro, Carrefour, Kaufland sau Lidl, iar în 2006 a început exporturile către ţări precum Franţa, Germania, Italia, Suedia sau Polonia, potrivit datelor de pe site-ul companiei (kravys.eu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO