ZF Live

VIDEO ZF Live. „Produsul turistic românesc, dacă reuşeşte să fie în supermarketurile mondiale de turism, se vinde”. Urmăriţi înregistrarea emisiunii de vineri, 17 ianuarie, cu Gheorghe Fodoreanu, preşedintele Invitation Romania

17.01.2014, 15:14 397

Numărul de turişti străini veniţi în România înregistrează o creştere constantă în ultimii ani de 8-12%, fapt care este benefic pentru bunăstarea economiei, spune Gheorghe Fodoreanu, preşedintele agenţiei Invitation Romania.

„Dacă ai număr egal de plecări şi sosiri din străinătate înseamnă că o parte din bani rămân în ţară, ceea ce e foarte important pentru sănătatea economiei ţării”, a spus Fodoreanu la emisiunea ZF de vineri, 17 ianuarie.

Lipsa unei industrii chimice dezvoltate din ţară poate fi valorificată de turism, este de părere Fodoreanu, el menţionând că 70% din destinaţiile ţării sunt declarate ecologice de către studiile realizate de cercetători. Pe de altă parte, el spune că zonele rurale care nu au o economie dezvoltată care să ofere locuri de muncă şi salarii se pot dezvolta prin turism.

„Unul dintre marile avantaje ale turismului românesc este existenţa anumitor zone superbe cu nişte sate şi oameni foarte frumoşi care n-au nicio şansă pentru a avea o structură industrială care să creeze locuri de muncă şi atunci trebuie dezvoltat un turism local, serviciile, puse în evidenţă frumuseţile locale. La un moment dat, aceste localităţi ajung să poată trăi din turism”, a spus Gheorghe Fodoreanu la ZF Live.

El a mai remarcat ca probleme urgente şi la îndemână de rezolvat pentru îmbunătăţirea traficului de turişti străini realizarea de hărţi ale ţării într-un număr mai mare, dezvoltarea unui site despre România disponibil în diverse limbi cât şi invitarea mai des a presei străine la o cunoaştere a locurilor cu potenţial.

Deşi cifrele statistice oficiale arată un trafic de 1,2 – 1,3 milioane de intrări de turişti străini în fiecare an, Fodoreanu este de părere că în realitate jumătate din această cifră reprezintă persoane care accesează servicii turistice.

„O mare parte din numărul estimat de statistică este acoperit de traficul între vecini. Nu cred că toţi sunt turişti. Din cifrele furnizate de tour operatorii mari de incoming, venirile directe nu cred că depăşeşc 500-600.000 de turişti pe an”, a declarat Gheorghe Fodoreanu.

 

Ce a mai spus Gheorghe Fodoreanu la ZF Live:


Meseria de exportator de servicii în turism este dificilă pentru că produsul pe care îl avem noi la vânzare – programele, serviciile din România, infrastructura – nu sunt încă la o calitate comparabilă cu produsele similare din Europa.

Acum 10-15 ani spuneam că noi mergem la piaţă cu sacul de cartofi, ştiam că 20-30% sunt stricaţi, dar reuşeam să-I vindem. Atunci aveam mari probleme de infrastructură şi reuşeam tot timpul să aducem turişti străini în România.

În ultimii ani avem o creştere constantă de 8-12% pe an a numărului de turişti care vin spre România. Nimeni nu prea ne ajută, totuşi reuşim cu eforturi foarte mari.

Cred că exportul pentru o ţară este esenţial pentru ca nivelul trai să crească.

Franţa nu e degeaba pe primul loc în lume, anul trecut cu 83 de milioane de turişti străini, nu de pomană la toate marile târguri din lume sunt standuri uriaşe ale Spaniei, Italiei, Egiptului, Franţei, Angliei, Germaniei, datorită faptului că esenţial pentru orice ţară, este exportul.

Dacă reuşim să aducem un turist care cheltuie 1.000 de euro în ţară, automat banii se transformă în 5 pensii de 800 de lei pe lună pentru că toţi banii pe care îi aduce turismul rămân în ţară

De câţiva ani de zile, la Ministerul Turismului, într-un fel activitatea s-a transferat de la un ministru la altul şi s-a continuat în aceleaşi direcţii. Se vor redeschide 3 dintre birourile de turism de promovare a României în străinătate.

Datorită banilor europeni, standurile României în târgurile internaţionale sunt de foartă bună calitate, sunt frumoase, reuşite

Am rămas puţin în urmă la materialele de publicitate. Primul lucru care se cere de la standul unei ţări este harta ţarii. Nu avem hărţi suficiente ale României la standurile din străinătate

S-au făcut multe grupuri de promovare prin ziariştii din străinătate, tour operatorii din străinătate, a agenţilor de turism ca să cunoască România şi să poată s-o vândă.

România nu mai este o destinaţie de iarnă

Am reuşit să atragem în iarna aceasta mulţi turişti francezi pe Valea Prahovei şi Sibiu. Piaţa franceză este una de referinţă. Pe francezi este greu să-i faci să vină.

Se vehiculează conform statisticilor că sunt 1,2 – 1,4 milioane de turişti anual.

În anii ’75-’78 erau 7-8 milioane de turişti.  Aveam în perioada aceea 10-15 chartere pe zi din Franţa. Erau 30-40.000 de turişti străini zilnic pe litoralul românesc în sezon

Anul trecut am adus între 8-9.000 de turişti străini, cu o medie de 7 nopţi de cazare, vreo 60.000 de nopţi de cazare.

Dacă am o marcă de pantof care se vinde numai la un magazin, se vinde cât se vinde. Dar dacă este disponibil în toate supermaketurile este un alt lucru. Produsul turistic românesc, dacă reuşeşte să fie în supermarketurile mondiale de turism, se vinde

Tematicile au penetraţie diferită pe diverse pieţe. Dacă promovezi o tematică inadecvată pe o piaţă, degeaba o faci

70% din destinaţiile turistice sunt produse ecologice, nu sunt alterate de industrie, pentru că industrie nu prea mai avem

Nu există un site bine făcut la nivel mondial despre România. Nu există o adresă pentru birourile de turism din lume. Mi-aş dori ca la Ministerul Turismului să fie un departament cu 20-25 de tineri plini de imaginaţie să creeze un site profesionist despre România, să fie actualizat zilnic cu tot ce se întâmplă, cu informaţii complete. Mi-aş dori ca acest site să fie tradus în limbile naţionale ale lumii şi nu numai în engleză şi franceză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO